Hlavní obsah

Klatovské Hudební pátky nabídnou koncert Ester Kočičkové

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 3. srpna se v Klatovech v renesančním dvorku ve Vídeňské ulici uskuteční koncert zpěvačky, textařky, moderátorky a šansoniérky Ester Kočičkové. Oblíbený cyklus hudebních koncertů pořádá Městské kulturní středisko v Klatovech.

Foto: Ilustrační foto Městské kulturní středisko v Klatovech

Koncert Ester Kočičkové v rámci Hudebních pátků v renesančním dvorku

Článek

Jazzové standardy nestandardně (a česky). Herečka, textařka a šansoniérka Ester Kočičková tvoří české ekvivalenty k původním textům těch nejkrásnějších, nejhranějších a nejvlezlejších jazzových písní, které kdy vznikly.

Až vloni na jaře se konečně zrodila i nová hudební formace - Moody Cat Band ve složení Petr Zatloukal (kytara), Přemysl Matějovic (basová kytara) a Petr Kamiš (bicí). Spojení známých písní a originálních Esteřiných textů oslovuje širší publikum, zdaleka nejen to jazzové.

Nadčasové a strhující melodie uchvátily Ester Kočičkovou natolik, že neodolala a přiřkla jim své originální i provokativní texty. V jednoduchých aranžích ožívají klasické písně třeba od Cole Portera či Dizzy Gillespieho, ale posluchači se dočkají i mnoha žánrových odskoků – třeba k Esteřině oblíbené Chavele Vargas nebo i rockovým melodiím, vždy se šlapajícím soundem tříčlenné kapely.

A kdo od pátečního koncertu očekává i pro Ester typické doprovodné slovo, bude rozhodně spokojen. Ester Kočičková se vrací do rodného města potěšit a inspirovat.

Ester Kočičková (vlastním jménem Renata Divišová-Pařezová) se narodila 13. ledna 1968 v Klatovech. Vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Pseudonym Ester Kočičková získala v tvůrčí skupině ČRo Rádio Mama, kde účinkovala jako studentka v zábavném pořadu Kamenná školka. Tento improvizační základ pak rozvíjela jako moderátorka Rádia Limonádový Joe. Pro Českou televizi moderovala pořady Ženský hlas (2002), Dvojhlas (2003), Nejhorší vyhrává a Pavlač Ester Kočičkové (2008). Spolu s Oldřichem Kužílkem pravidelně vystupovala na rozhlasové stanici Radiožurnál v pořadu Ptá se Ester Kočičková/Olaf Lávka až do konce roku 2007.

Od roku 2001 jako zpěvačka interpretovala šansony s vlastními texty a s hudbou skladatele Lubomíra Nohavici, který ji také doprovázel na klavír. Originální, vtipné, provokující i mazlivé umělecké spojení herečky, zpěvačky a moderátorky Ester Kočičkové s pianistou Lubomírem Nohavicou bylo noblesní odpovědí na sebestřednou vážnost "vážného" umění i tupost šoubyznysu.

Společně vydali několik alb - S klavírem (2001), Druhé album (2003), Rumunským psům (2005), Černá orchidej (2007) a Hudba, tanec, klobása (2014) – alba nahraná s Lubomírem Nohavicou. Od doby, kdy v roli elegantní nalomené květiny s boa kolem krku a se špičkou v ústech kralovala klubu Limonádový Joe, se Ester nezměnila. 

Ester Kočičková je známá svou obsesí otextovávat, přetextovávat a hned také interpretovat kde co… A tentokrát si vzala do parády ty nejkrásnější, ale i nejotravnější jazzové písně. A vy si teď v klatovském Renesančním dvorku můžete udělat vlastní názor na skutečnost, jak se jí to povedlo.

V předprodeji je pouze omezený počet vstupenek. Další vstupenky budou k prodeji i na místě přímo před koncertem. Prodej vstupenek začíná 30 minut před začátkem představení.

Koncert se uskuteční od 18.00 hodin v domu čp. 66, Vídeňská ul. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Café Jednorožec.

Reklama

Výběr článků

Načítám