Hlavní obsah

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha hostí betlém sochaře Václava Andrese

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém z polychromované keramiky sochaře Václava Andrese z Prahy hostí katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Betlém nahradil pro katedrálu původně určený monumentální keramický betlém, který měla vytvořit prof. Helena Johnová. Jeho realizaci přerušila 2. světová válka a nástup totalitního režimu

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Betlém jako umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu vytvořil v roce 1223 jako první roku František z Assisi. Tehdy pozval italský šlechtic Giovanni di Velita Františka z Assisi, aby strávil Vánoce na jeho panství. Budoucí světec si přál vidět, jak právě narozený Ježíšek leží v jesličkách v nuzném chlévě na seně, a rozhodl se, že tento výjev zobrazí.

Na kopci u vesničky Greccio vybral jeskyni, kterou upravil jako kapli a uspořádal v ní výjev narození Páně. O půlnoci 24. prosince se rozezněly všude zvony a kopec se míhal mnoha světly, jak si příchozí vesničané z širého okolí svítili na cestu pochodněmi. Když přišli až k jeskyni, uviděli jesličky, oslíka a telátko. Při nich sloužil kněz mši a František četl úryvky z Lukášova evangelia o Kristově narození. 

Podle tradice byla tato událost nejen prvním „betlémem“, ale byla tu poprvé sloužena i půlnoční mše.  

Betlémy jako zobrazení narození Ježíše Krista jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů a používané jako výzdoba nejen domácností dodnes. Představují Svatou rodinu; Pannu Marii a svatého Josefa v nuzném chlévě pečující o právě narozeného Ježíška, který leží na seně v jesličkách. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary, zvířátka (vůl, oslík, ovce) s andělem provolávajícím „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle“.

Pro katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha byl původně určen monumentální keramický betlém, který měla vytvořit prof. Helena Johnová (1884–1962). Jeho vznik iniciovala Jednota pro dostavění chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Betlém měl být trvale vystaven v kapli pod klenotnicí, práce na jeho realizaci však přerušila 2. světová válka a nástup totalitního režimu. Zamýšlený projekt glazovaného betléma s národopisnými prvky, které měly odrážet vztah slovanské duše k Bohu, se tak nepodařilo uskutečnit.

Dnešní betlém s 25 figurami z polychromované keramiky, který měl být pouhým provizoriem, zde nakonec zdomácněl. Velmi osobitě působí zejména netradiční ztvárnění klečící Panny Marie objímající děťátko v jeslích. Autorem betléma je sochař Václav Andres z Prahy.

 „Zpívání dětí u betléma se uskuteční v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v pátek 25. prosince (od 16.00 hodin),”  informoval Aleš Pištora z tiskového oddělení Arcibiskupství pražského.

Reklama

Výběr článků

Načítám