Hlavní obsah

Karvinští preventisté dbají na bezpečnost občanů také o prázdninách

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou v plném proudu a v karvinských ulicích se tak objevuje více dětí, které si užívají dvouměsíčního volna. V problémových lokalitách Nového Města se ovšem mnohdy nechovají zrovna ukázněně, a tak jsou pod dohledem Asistentů prevence kriminality.

Foto: Milan Haluška
Článek

„Asistenti dohlížejí například na hřiště a na náměstí Budovatelů. Pokud je teplo, děti se pohybují kolem Tuleně, kde mají tendenci skákat do vody. To je však zakázáno vyhláškou o městských kašnách a fontánách, není to hygienické a dochází zde i k poranění nebo ničení městského majetku. Proto vždy dětem i jejich rodičům asistenti domluví,” uvedl manažer Prevence kriminality při Městské policii Karviná Petr Slezák.

O prázdninách se asistenti hlavně v ranních hodinách zaměřují také na bezdomovce. Někteří z nich odmítají i sociální systém. Dalším častým nešvarem je pak požívání alkoholu na veřejnosti. Systematičnost a neustálá domluva ze strany asistentů i městských strážníků ovšem napomáhá situaci výrazně zlepšit.

„Myslím si, že minimálně za poslední rok je situace v problémové lokalitě klidnější. Lidé, kteří tady posedávali někde na patnících a nechávali své děti běhat kolem parkoviště, pochopili domluvu asistentů. Ti, kteří neustále nechtějí pochopit, dočkají se represe od okrskářů a ostatních strážníků. Je vidět ten soustředěný tlak a ta systematická práce přináší své ovoce, situace se zlepšuje,” doplnil Slezák.

Asistenti prevence kriminality v Karviné fungují od roku 2010. Důvodem jejich nasazení je snaha snížit trestnou činnost a vyřešit každodenní problémy v sociálně zatížené lokalitě, ve které mají asistenti výbornou místní znalost a nepůsobí represivně, jako například uniformovaný strážník.

Reklama

Výběr článků

Načítám