Hlavní obsah

Karvinští fotbaloví fanoušci mohou jásat, začala stavba špičkového stadionu

Novinky, Milan Haluška

Stavební stroje se v těchto dnech zakously do fotbalového stadionu v Karviné-Ráji. Město využilo nejen evropských dotací a celý areál z 60. let mění na nejmodernější sportovní stánek v okolí, který bude navíc odpovídat parametrům vrcholového fotbalu.

Foto: Milan Haluška
Článek

Současná hrací plocha již neodpovídá požadavkům Fotbalové národní ligy (FNL). Hlavním problémem je její nevhodná konstrukce, kde chybí například funkční drenážní systém či písčitý vegetační substrát. Karviná po kontrole hřiště dopadla vůbec nejhůř ze všech účastníků FNL.

„Jako jediným nám Kategorizační komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) udělila nejhorší hodnocení D. Až po rekonstrukci stadionu a trávníku bude všechno v naprostém pořádku. Jsme rádi, že se již začalo s přestavbou, která pomůže k modernizaci již nevyhovujícího fotbalového stánku,” prohlásil na internetových stránkách klubu MFK OKD Karviná jeho předseda Jan Wolf.

Pomohly evropské i státní peníze

Kompletní proměna stadionu bude stát 205 miliónů korun. Až 40 procent z celkové částky pokryje evropská dotace, kterou na jaře letošního roku schválila Regionální rada Moravskoslezska. Další peníze poskytl stát z Meziresortní komise Ministerstva financí ČR a zbytek doplatí město ze svého rozpočtu.

„Rekonstrukce stadionu je investice, která se připravuje již několik let a pouze navazuje na celou sérii již realizovaných projektů vedoucích ke zkvalitnění sportovního a společenského života nás Karviňáků. Následuje takové projekty jako je výstavba areálu koupaliště, rekonstrukce házenkářské haly, zimního stadionu, Obecního domu Družba, Regionální knihovny Karviná, rekonstrukce areálu Lodiček, letního kina či kina Centrum,” uvedl Wolf.

Moderní zázemí pro hráče i fanoušky

Rekonstrukce stadionu splní podmínky pro pořádání druholigové i prvoligové soutěže, nové tribuny o kapacitě necelých 5000 míst pro diváky budou zastřešeny a fanoušci tak nebudou muset čelit nepřízni počasí.

Navíc budou blíže hrací plochy a blízkost hráčů jim nezkreslí vnímání jejich osobního nasazení a celkového sportovního výkonu. Rekonstrukce počítá i s vyhřívaným trávníkem a osvětlením hřiště, které umožní organizovat mistrovská utkání pro diváky v atraktivních časech.

Klub chce po rekonstrukci vytvořit podmínky také pro to, aby na karvinský fotbal mohly chodit celé rodiny včetně malých dětí. Město zde chce pořádat i kulturní akce, vybudovat parkoviště a novou zeleň. Právě zde pomohou peníze od státu

Kvalitní výchova mladých fotbalistů

V současnosti je fotbalový klub MFK OKD Karviná jedním z pěti fotbalových klubů z celkového počtu 477 fotbalových klubů působících na severní Moravě, který drží všechny profesionální licence FAČR pro výchovu fotbalové mládeže od 12 do 19 let.

„Jsme klubem, který je zařazen do systému Sportovních center mládeže pod Ministerstvem mládeže a tělovýchovy ČR, klub, který aktuálně vychovává 6 reprezentantů ČR ve věkových kategoriích od 16 do 20 let. Všechny naše mládežnické týmy hrají nejvyšší republikové soutěže, náš nejstarší dorost v letošní sezóně předvádí fantastické výkony, je na prvním místě v tabulce dorostenecké ligy a dosud porazil týmy jako FC Viktoria Plzeň, SK Sigma Olomouc, FC Baník Ostrava nebo 1. FC Slovácko,” dodal Wolf.

Reklama

Výběr článků

Načítám