Hlavní obsah

Karvinská školačka vyhrála tablet a 200 tisíc korun pro svou školu

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásnou výhru pro svou školu i pro sebe vybojovala žákyně 4. B Anežka Laryšová z karvinské ZŠ U Lesa. Anežka se zapojila do třetího ročníku populární fyzikální soutěže Vím proč, kterou pořádá skupina ČEZ.

Foto: ČEZ
Článek

Soutěž Vím proč probíhala od října loňského roku do konce letošního března. Během této doby mohli žáci základních a středních škol vkládat na její internetové stránky soutěžní videa a bojovat o hodnotné ceny.

„Hlavní ceny získala videa vybraná odbornou porotou. V kategorii ZŠ zvítězilo video „Mikrovlnka i teplo“, jehož autorem je Anežka Laryšová ze základní školy U Lesa v Karviné. Za toto vítězství získala autorka skvělého videa tablet a pro svou školu příspěvek 200 tisíc Kč na zařízení speciální učebny pro výuku technických předmětů,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Anežce s natočením videa pomohl tatínek a natáčelo se dva víkendy.

„Se všemi fyzikálními jevy mě seznámil také tatínek, protože fyziku ve škole ještě nemám. Ale už se na ni moc těším, nejradši bych ji měla už v páté třídě,“ popisuje Anežka ze 4. B, hrdá vítězka kategorie ZŠ. Svými slovy tak potvrzuje dosažení jednoho z cílů soutěže, kterým je přilákat mladé lidi k fyzice.

Do soutěže se zapojili žáci z 60 škol, kteří nahráli 201 videí. Za celou dobu soutěže se na její stránky registrovalo 1431 uživatelů.

Na druhém místě v kategorii ZŠ se umístila fyzikální dvojčata David a Viktor Stopkovi z Prahy s videem „Proč je nebe modré aneb nebe v pytlíku“ a na třetím místě Patrik Zajíc a Pavel Buřita z Frýdlantu s videem „Stromy to dělají jinak“. Všichni tito autoři získávají tablety.

Reklama

Výběr článků

Načítám