Hlavní obsah

Karviná vyjednala s OKD novou dohodu. Pod průmyslovou zónou se těžit nebude

Novinky, Milan Haluška

Na nové a zásadní dohodě se vedení Karviné dohodlo s černouhelnou společností OKD. Ta má v plánu v příštích letech těžit pod městskou částí Staré Město. Těžba by však zasáhla i průmyslovou zónu, kde v současnosti pracuje téměř 2000 pracovníků. Nová dohoda by proto měla průmyslovou zónu od těžby ochránit.

Foto: OKD, a.s.

Ilustrační foto

Článek

"Dohodli jsme se na tom, že případná nová těžba pod částí Staré Město nijak neovlivní průmyslovou zónu Nové Pole, zcela se jí vyhne a vyjednávat se bude výhradně o možné těžbě pod rezidenční částí," sdělil primátor města Tomáš Hanzel.

Stále platí původní požadavek města, tj. nutná dohoda těžařů s vlastníky nemovitostí ve Starém Městě. Podmínka ochrany investic v zóně byla ze strany města od počátku jednání o možné nové těžbě.

Další jednání o případné těžbě

"Jednání budou dále pokračovat jen pro oblast rezidenční části. Samozřejmě ať dosáhneme jakékoli dohody o nové těžbě, bude to bolet ty lidi, kteří se třeba budou muset stěhovat, ale znovu opakuji, co jsem už dříve řekl: Karviná se městem v minulosti stala díky hornictví, město leží na uhlí a OKD svými žádostmi o rozšíření těžby neprolomuje žádné limity. Zásoby uhlí pod Karvinou jsou stále státem určeny k vytěžení. My jsme odmítli maximalistickou variantu nové těžby a snažíme se dojednat podmínky tak, aby město bylo zasaženo co nejméně," doplnil primátor.

Podle něj je třeba myslet na to, že OKD je největším zaměstnavatelem v regionu. "Jen firmy dají našim lidem práci, stát ani město pracovní místa vytvářet nemohou. Rozhodování tedy není od počátku vůbec jednoduché a nyní jsme dosáhli v případě zóny významné dohody," uzavřel primátor Karviné Tomáš Hanzel.

OKD záměr předložilo na podzim 2011

Město tehdy jasně odmítlo maximalistickou variantu – tj. Darkov, Starý Ráj a Staré Město, a připustilo pouze vyjednávání o možné těžbě pod částí Starého Města.

Těžaři dostali jasné podmínky. Uzavřít dohodu se všemi vlastníky nemovitostí v zájmové oblasti, zajistit ochranu investic v průmyslové zóně nebo minimalizovat vlivy těžby na povrchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám