Hlavní obsah

Karviná přes prázdniny modernizovala zázemí 16 školských zařízení

Novinky, Milan Haluška

Školní rok již klepe na dveře a děti se mohou těšit nejen na stávající nebo nové kamarády, ale také na nové prostředí, kde se budou další léta vzdělávat. Město v letošním roce zmodernizovalo celkem 16 školských zařízení, konkrétně 11 základních škol a 5 mateřinek.

Foto: Milan Haluška

Nové atrium na ZŠ Prameny

Článek

Polská škola Dr. Olszaka má k dispozici nové šatny, opravena bude do konce září historická fasáda u vedlejší budovy polské mateřinky – celkem za téměř tři milióny korun. U ZŠ Prameny se mohou žáci těšit na zbrusu nové atrium, kde mohou trávit čas o přestávkách. Jsou zde pro ně připraveny i hry jako skákací panák nebo člověče, nezlob se. Na ZŠ Slovenská se pak opravovalo sociální zařízení v tělocvičně a také šatny.

U oprav škol (kromě již zmíněného atria v ZŠ Prameny) šlo o výměny oken, opravy sociálních zařízení, elektroinstalace, sanační opatření, opravy šaten nebo třeba výměnu podlahových krytin a vybavení kabinetů. Více než 5 miliónů korun například  stojí dokončení výměny oken, opravy fasád, spojovacího krčku a plot pro venkovní sportoviště u ZŠ Borovského. Celkově investice do oprav 11 ZŠ předpokládá město na téměř 18 miliónů korun.

Necelých 6 miliónů pak šlo do prázdninového vylepšení mateřinek. U dvou byly opraveny a zatepleny střechy, opravovala se sociální zařízení, chodníky před školkami nebo zahrady. Nejvyšší částka je zřejmě u MŠ U mateřské školy v Ráji – střecha a zateplení střechy vyjde na víc než dva milióny korun.

„Všechny opravy znamenají investici z pokladny města jen do stavebních prací téměř 24 miliónů korun. V pěti školách ještě byly během prázdnin vybudovány speciální jazykové učebny, kde očekáváme 85 procent dotace z Evropské unie,“ shrnul náměstek primátora pro oblast školství Karel Wiewiorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám