Hlavní obsah

Karatisté přijeli na seminář do Sokolova, aby se zdokonalili ve svém umění

Novinky, Jiří Matouš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sokolovské sportovní hale proběhl od 16. do 18. května již VI. Mezinárodní seminář okinawského karatedo stylu Meibukan Gojyu-ryu pod vedením senseie Akihita Yagi, 7. Dan, Kyoshi.

Foto: Jiří Matouš

účastníci semináře a sensei Akihito Yagi a sensei Jiří Matouš

Článek

Karatisté z České republiky a z různých koutů Evropy, zejména pak ze Slovenska, Slovinska a Chorvatska přijeli do Sokolova, aby se zdokonalili ve svém umění a načerpali nové informace o technikách karate, kata Meibukan Gojyu ryu, různých formách kumite, ale také o etiketě a historii karate, a to z úst, ale i "rukou" a "nohou" osoby velmi povolané, která na západ Čech zavítala až z dalekého japonského ostrova Okinawa.

Většina lidí se domnívá, že karatedo vzniklo v Japonsku, jenže s jistotou lze tvrdit, že karatedo se vyvinulo na ostrově Okinawa, což až do roku 1879 bylo sídlem samostatného království Rjukju. Japonsko poprvé karatedo vidělo na svém území až v roce 1922.

Pravdou je, že umění bylo dále japonskými mistry rozvíjeno, ale především postupně měněno v moderní sportovní  disciplínu a byla započala hromadná výuka. V Japonsku se také kolem roku 1950 začaly organizovat japonské styly ve světových spolcích a odtud se postupně rozšiřovalo karate jako sport do celého světa. Na Okinawě se však karatedo dál rozvíjelo samostatně a zůstalo věrné svému původnímu tradičnímu obsahu, přičemž se zde dodnes vyučuje v původní formě. Toto okinawské karatedo nám také přiletěl vyučovat sensei Akihito Yagi. 

Akihito Yagi náleží k velmi staré rodové linii, která přišla na Okinawu v roce 1392 jako vyslanci čínského císaře k podpoře a rozvoji království Rjukju. Tato mise byla nazvána jako "36 rodin" a je dodnes na Okinawě uctívána. Rodiny se natrvalo usadily v tehdejší vesnici Kume, která je dnes městskou čtvrtí města Naha. Rodina Yagi má stále v Kume svůj dům.

Dalším slavným prapředkem je generál Teido Yana, který řídil obranné boje roku 1609 při napadení města Naha japonským samurajským rodem Sacuma z Kjúšů. Akihito Yagi je vnukem ikony okinawského karatedo Meitoku Yagi a synem mistra karatedo Meitatsu Yagi, 10. Dan, Hanshi, přičemž se rodinné tradici věnuje od 3 let svého věku. Své hudební nadání rozvíjí jako kapelník a kytarista ve Vocal of Rock Band Ryukyu Free Style a jeho velkým vzorem je Elvis Presley.

Své bojové umění uplatnil také ve třech natočených filmech, přičemž jako nejslavnější lze považovat film Kuro Obi (Černý pás), který ukazuje karate jaké ve skutečnosti je.

Není divu, že za takto zajímavou osobností zavítala celá řada karatistů z Česka i Evropy, ale také další zájemci o bojové umění. S ohledem na návštěvnost, zájem veřejnosti, spokojenost návštěvníků semináře i samotného Akihita Yagi, lze považovat seminář za úspěšný. Děkujeme za podporu Karlovarského kraje, města Sokolov a přátel, bez jejichž pomoci by seminář nebylo možné uskutečnit. 

Reklama

Výběr článků

Načítám