Hlavní obsah

Kapličku po tři sta letech stěhují, musí ustoupit hypermarketu

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravském Krumlově se na konec září stěhovala barokní kaplička, které dal "nohy" sám Pavel Pavel. Je to ten samý muž, který naučil chodit sochy Moai na Velikonočním ostrově.

Foto: Marek Venuta
Článek

Poslední zářijový den se v Moravském Krumlově stěhovala barokní kaplička z roku 1737. Tato kaplička musela opustit své místo, kde stála od svého vybudování, protože se na jí místo tlačí nový supermarket.

Stěhování předcházely dva roky příprav. Musel být pozván vysokotonážní jeřáb. Protože i když se to nezdá, tak nevelká kaplička váží 15 tun. Jeřáb nebyl schopen na poprvé kapli zvednout a přemístit na připravené auto. To se podařilo až na poněkolikáté. Přepravní auto převezlo Boží muka o 200 metrů dál, kde byla umístěna do stínu vzrostlých platanů poblíž tekoucí vody na již připravený betonový základ.

Pavel Pavel o samotné akci

"Boží muka jsme museli zajistit několikanásobně, s ohledem na její stáří si to zaslouží," řekl projektant přenosu kapličky Pavel Pavel. Podle něj je to romantická akce, protože se zachraňuje historie před moderní výstavbou.

Snad bude mít kaple na novém místě více klidu a vydrží zde dalších tři sta let. Doufejme spolu s krumlovskými občany, že se teď, když se stala slavnou, najdou i peníze na její restaurování.

Reklama

Výběr článků

Načítám