Hlavní obsah

Kandidáti TOP 09 do krajských voleb vysázeli novou alej

Novinky, Martina Rambousková

Stromořadí vyrostlo podél bývalé cesty na pomezí Dolní Řasnice a Krásného Lesa na Frýdlantsku. Dvacítka členů TOP 09, kandidátů do krajských voleb na Liberecku, vysadila více než čtyři desítky javoru mléče a téměř 180 sazenic keřů, především hlohu a šípků. Vznikla tak zcela nová, 850 metrů dlouhá alej.

Foto: Martina Rambousková

Ekolog Martin Dušek při práci

Článek

Právě to jsou původní místní druhy, které do harmonické krajiny Frýdlantska patří. Hlohy a šípky, vysazované mezi javory, jsou zase zástupci druhů dřevin, které slouží včelám. Součástí vysazování bylo i vyvázání javorů ke kůlům, které je ochrání před poryvy větru a ochranného pletiva proti poškození zvěří.

"Chceme ukázat, že i v krajině je nutný respekt a odpovědnost. Jsme rádi, že můžeme pomoci vrátit naší krajině přirozenost, jejímž prvkem je právě stromořadí," uvedl kandidát do krajských voleb a zastupitel Petr Bušanský (TOP 09).

Aleje mají  v krajině již tradičně mnoho funkcí. "Ekologicko-stabilizační, rekreační, zdravotně-hygienickou, usnadňují migraci živočichů a zvyšují druhovou i stanovištní pestrost krajiny," říká ekolog a další kandidát Martin Dušek.

Místo pro alej straníci vybírali pečlivě. Vždy je totiž nutné respektovat přirozenou strukturu krajiny, uspořádání pozemků, způsob hospodaření i kulturně-historické hodnoty území. "Chceme ukázat, že je možné skloubit zdánlivě protichůdné zájmy ochrany přírody a zemědělského hospodaření v krajině. Klíčem je vzájemný respekt, otevřená diskuze a ochota přijímat řešení obou stran," dodal Bušanský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám