Hlavní obsah

Kadaňské osudové devítky připomněl projekt gymnázia

Novinky, Tomáš Oršulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celoroční projekt Gymnázia v Kadani vyvrcholil představením literárně-historického sborníku ve čtvrtek 28. května. Projekt měl za cíl připomenout osudy školy a města v letech 1939, 1969 a 1989.

Foto: Tomáš Oršulák

Autorské čtení

Článek

Myšlenka projektu vznikla na Gymnáziu v Kadani již v roce 2013. Projekt měl za cíl připomenout osudy školy a města v letech 1939, 1969 a 1989. V roce 2014 byl projekt finančně podpořen městem Kadaň a od poloviny roku probíhaly přípravné práce na výstavě, knize a doprovodných vzdělávacích aktivitách pro studenty školy.

Již od září studenti navštěvovali promítání dokumentárních filmů nebo přednášky s pamětníky tehdejších událostí. Výstava byla otevřena vernisáží na podzim minulého roku v prostorách kina Hvězda v Kadani a od nového roku se přesunula do prostor Gymnázia.

Literárně-historický sborník má tři hlavní části. První část je věnována osudům školy a města v těchto osudových letech. Poslední dvě části jsou zaplněny povídkami studentů a vzpomínkami seniorů. Všechny tři části pak nenásilným způsobem ukazují společenskou náladu jednotlivých let a osudy jednotlivých lidí.

Na tvorbě knihy se podíleli pedagogové a studenti Gymnázia v Kadani, senioři z Domova seniorů, bývali učitelé a absolventi školy. Zajímavým partnerem byl i autor stránky o Kadani ze sociální sítě Facebook nebo pracovníci archivu města Kadaně. 

Květnový osudový den byl pro zúčastněné velmi důležitý. Do života bylo uvedeno nové dítko mladého nakladatelství Gymnázia v Kadani. Oslavit tento den přišli studenti, profesoři, hosté z Domova pro seniory včetně ředitelky Lenky Raadové, bývalí učitelé Jan Straka a Honza Losenický (dnes místostarosta), zástupkyně ředitele stavební průmyslovky Helena Krausová, Pavel Šíp a starosta města dr. Jiří Kulhánek.

Slavnostní akci zahájil ředitel Gymnázia, následně celou akci provázela dvojice profesorů Martin Zárybnický a Lenka De Bolle s hudebním doprovodem Sabiny Fejsákové a Jakuba Jonáše. Po upřímných slovech pamětníka posledního výročí a současného starosty následoval symbolický křest této zajímavé publikace ředitelem Gymnázia a ředitelkou Domova seniorů v Kadani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám