Hlavní obsah

"Kačeři" vzbudili v Brně rozruch, na sraz přišli v pyžamech

Novinky, Kamil Kyzlink

Lidem, kteří procházeli v sobotu 8. prosince okolo patnácté hodiny v centru Brna Českou ulicí, se naskytl zvláštní pohled. Bylo tu možno spatřit na dvě desítky lidí v nočních úborech. Nešlo o uprchlé chovance z psychiatrické léčebny v Černovicích. Dostaveníčko si tu dali vyznavači tzv. geocachingu.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Že nevíte, co je geocaching? Geocaching je hra, která nejenže tříbí myšlení, ale ještě vás může udržet v kondici. Jde totiž zjednodušeně o "novodobé hledání pokladů," pomocí přijímače GPS, případně mapy. Tato hra vznikla v USA před dvanácti lety a od té doby jí u nás propadlo již mnoho tisíc lidí všech generací. Její výhodou totiž je všestrannost hraní. Hrát mohou děti i senioři a není třeba kdovíjaké vybavení - stačí pouze připojení k internetu a turistická GPS, přičemž nejlevnější lze pořídit už okolo tisíce korun.

A o co že ve hře jde? O hledání "pokladů," které symbolizují jinými hráči ukryté schránky, zvané cache (keš). Po registraci na oficiálních stránkách hry, která je zdarma, si stačí vyhledat lokalitu v blízkosti vašeho bydliště, opsat si souřadnice zveřejněné na serveru a vyrazit. Po nálezu schránky, kde se zapíšete do připraveného zápisníku, se pak zapíšete ještě na internetu, čímž dáte najevo ostatním hráčům váš úspěch.

Geocaching má jednoduchá pravidla - ve schránkách, tedy v keších, bývají zpravidla tím, kdo je ukryl, k nalezení různé drobné předměty. Hlavní pravidlo tedy je, kromě nutnosti zapsat se do k tomu určeného zápisníku, že si hráč smí ze schránky vzít nějakou věc, ovšem musí ji vyměnit za jinou stejné, nebo vyšší hodnoty. Pak schránku navrátí tam, kde ji našel a ponechá pro další hledače.

Ve skrýších by neměly být zkazitelné, nebo nebezpečné či nemravné předměty. Skrýš by měla být dělána tak, aby hráč nebyl ohrožen na životě, při jejím hledání. Proto každá z nich podléhá schvalování, zda vyhovuje pravidlům. Schránky mají různé velikosti a úrovně, podle toho, kde jsou ukryty, mohou být ve městech i v přírodě. Hledat lze tedy třeba na vycházce s rodinou, ale taky při lezení po skalách.

Hráči, co hru hrají, se nazývají Geocacheři (geokešeři), zkráceně cacheři, což si čeští hráči počeštili a říkají si "kačeři." Tito hráči, kromě hledání skrýší, v průběhu roku pořádají tzv. eventy. Jsou to vlastně taková hromadná setkání, většinou s určitým zaměřením, nebo vtipným cílem. V jejich průběhu si hráči vymění zkušenosti a poznají se navzájem.

Jedno takové setkání proběhlo 8. prosince v Brně na České ulici. Důvtip byl ovšem v tom, že každý účastník měl přijít na sraz oblečen do pyžama, či jiného nočního úboru. Tato skutečnost, pravda, způsobila maličko rozruch mezi veřejností a přilákala dokonce i Policii ČR. Po vysvětlení, že jde pouze o neškodnou recesi, vše probíhalo, jak mělo. Lidé se pobavili, popovídali si, o čem jiném než o geocachingu, to hlavně. A po zhruba půlhodince roh ulice České a Joštovy opustili.

Tak co, nechcete si tuto hru také zkusit?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám