Hlavní obsah

Julinka Mělnická čeká u pěstounky na adoptivní rodiče

Novinky, Lucie Zikmundová

Holčička z mělnického babyboxu Julinka Mělnická, která se narodila v polovině září, opustila na sklonku minulého týdne Nemocnici Mělník. Nový domov našla u dočasné pěstounky ve Středočeském kraji. Mělnická nemocnice věnovala holčičce kočárek od firmy Patron.

Foto: Lucie Zikmundová

Holčička z babyboxu Julie Mělnická v náručí náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Mělník Kateřiny Látalové.

Článek

Julie Mělnická odcestovala z mělnické neonatologie, kde se o ni šest dní staral personál oddělení, minulý pátek. U předání dítěte do pěstounské péče byla přítomna sociální pracovnice mělnické radnice. Ještě než Julinka s dočasnou pěstounkou odjela, obdarovala ji nemocnice dárky.

Firma Patron, mělnický výrobce kočárků, dala Nemocnici Mělník padesátiprocentní slevu na kočárek, který Julince zdravotnické zařízení věnovalo. "Ať se jí jede lépe do života, když se začátek moc nepovedl," řekl k dárku ředitel mělnické nemocnice MUDr. Tomáš Jedlička.

Další dárečky věnovali i anonymní dárci, které příběh odložené dívenky oslovil. "Všechny věci, které Julinka dostala, předám adoptivním rodičům," sdělila pěstounka, která si přeje zůstat v anonymitě. Holčičce vytvoří také album z jejího života v nemocnici a později u ní. "Mám zkušenost, že osvojitelé chtějí historii dítěte od narození, aby mu jednou všechno mohli důkladně a dopodrobna vyprávět," dodala pěstounka.

"U pěstounky na přechodnou dobu bude holčička čekat, než se objeví budoucí osvojitelé," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Mělníku Drahomíra Pavlíková. Mohlo by to být do dvou měsíců.

Sociální pracovníci podali k soudu také návrh na určení jména pro dítě. Julinka Mělnická je fiktivní jméno, které bylo mimo jiné potřeba kvůli zadání dítěte do nemocničního systému. "Pokud dojde k osvojení, dítě přebírá jméno svých osvojitelů a oni si mohou změnit na návrh i křestní jméno," dodává Pavlíková.

Vůbec první miminko do mělnického babyboxu někdo odložil 15. září ve 2.40 ráno. Zdravá donošená holčička vážila 3160 gramů a měřila 50 centimetrů. Jde o jedenácté letošní a celkem 92. dítě odložené v síti babyboxů v Česku. Babybox je v Nemocnici Mělník od 3. listopadu 2009. Umístěn je před vstupem do dětských ambulancí na poliklinice na Pražské ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám