Hlavní obsah

Již po sedmé Klatovy hostí česko-německou výstavu Společné cesty

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě do 4. srpna lze v kostele sv. Vavřince v Klatovech navštívit česko-německou výstavu s názvem Společné cesty 7. Výstavu připravuje Město Klatovy společně s Galerií Klatovy/Klenová a sdružením výtvarných umělců KT-ART.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku návštěvník slavnostní vernisáže výstavy Společné cesty Miloslav Řezáč z Klatov obdivuje dílo německého řezbáře Josefa Schmidta - Pokušení

Článek

Již po sedmé se v klatovském kostele sv. Vavřince sešly cesty českých a německých umělců. Za německou stranu byla v letošním roce díla vybrána kurátorkou Waldmusea ve Zwieselu Elisabeth Vogl. Představená kolekce skleněných objektů výrazně doplnily obrazy, grafiku a sochy klatovských a šumavských autorů, vybraných kurátorským týmem Galerie Klatovy/Klenová.

„Když jsme začali připravovat projekt Společné cesty, původně jsme mysleli pouze na výtvarníky, kteří se rekrutují jenom z Klatov nebo blízkého okolí. Ale protože od té doby vyrostlo několik výborných umělců, kteří se narodili v Klatovech, kteří studovali ZUŠ v Klatovech, nebo kteří mají ke Klatovům niterný vztah, už asi třetí rok si dovolujeme oslovit i je," popsala ředitelka Galerie Klatovy/Klenová Ing. Hana Kristová a stručně představila všechny, kteří se za českou stranu letošních Společných cest účastní.

„V kostele sv. Vavřince letos vystavují absolventi Akademie výtvarných umění Alena Anderlová, Zuzana Kantová, Miroslav Šisler a Martin Mrkva. Z pražské UMPRUM je zde zastoupena Eva Červená a Petr Krátký. Petr Štěpánek po studiu na Fakultě architektury ČVUT v Praze tvoří grafiku, malbu a fotografii. Jarmila Štěpánková a Zdeňka Hranáčová jsou místní výtvarnice, které učí na ZUŠ a gymnáziu v Klatovech.”

Dále se zde prezentují Ladislav Sýkora, Tomáš Hauser, Vladimír Arnošt, Jaroslav Macek, z dříve narozených je to keramik Gustav Fifka, výtvarník Josef Pospíchal ze Železné Rudy, Miloslav Čelakovský ze Sušice, grafik Martin Kaiser a sochař Václav Fiala z Klatov.

„Je pro mne velkou ctí, že mohu v Klatovech už podruhé představit umělce z našeho regionu. Pro nás je to velmi významný projekt, který umělecky propojuje obě města Klatovy a Zwiesel. Tentokrát jsme si vzali motto města Zweisel, které je Jemné sklo a dobré dřevo a ty skleněné objekty jsme doplnili umělci, kteří dělají dřevěné sochy a skulptury. Velice nás těšilo opět spolupracovat s kolegyněmi z Klatov; vždy nás velice přátelsky přijaly a za to jim děkujeme,” řekla kurátorka Waldmusea ve Zwieselu Elisabeth Vogl.

Zúčastnění umělci za německou stranu jsou Alexandra Gehr, Alexandra Geyermann, Günther Joachimsthaler, Josef Krottenthaler, Veronika Schagemann, Chrisch Christian Schmidt, Josef Schmidt, Alois Wudy, Hans Wudy a Glasfachschule Zwiesel – Schülerarbeiten.

Vernisáž výstavy, která proběhla 27. června, navštívil i Miloslav Řezáč z Klatov. „Je to nádherná výstava, která měla krásný úvod s hudebním doprovodem - hrou na harfu. Řekl bych, že všechna díla, která jsou zde k vidění, jsou dělána od srdce. Nejvíce se mi líbí dílo, kde je v pařezu vyřezaná krásná žena. Na výstavu Společné cesty chodím každý rok a vidím vzestupnou úroveň, rok od roku jsou tyto výstavy hezčí a zajímavější. Z dnešní vernisáže si budu odnášet velký zážitek,” uvedl Miloslav Řezáč.

Výstava Společné cesty bude milovníkům výtvarného umění v kostele sv. Vavřince v Klatovech přístupná do 4. srpna.

Otevřeno: úterý – neděle v čase 10.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám