Hlavní obsah

Jiří Sovák, jeden z nejlepších českých komediálních herců, se narodil před 93 lety

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco prvně si Jiří Sovák zahrál ve filmu Nikdo nic neví, první velkou postavu dostal ve snímku Kudy kam?. Postupně se vypracoval na jednoho z nejlepších a nejobsazovanějších komediálních herců. Král fóru - tak ho nazýval jeho kolega Vladimír Menšík. Bylo to vystihující.

Foto: archiv autora

Jiří Sovák s Ivou Janžurovou v komedii Mladé víno, kterou režíroval Václav Vorlíček.

Článek

„Návod na herectví neexistuje, kromě talentu předurčuje úspěch jen jedno: znalost lidí. A umění vidět věci tak, jak jsou,” prohlásil Jiří Sovák, který si své německy znějící jméno Schmitzer změnil už za druhé světové války na české Sovák.

Narodil se 27. prosince 1920 v Praze. Jeho otec, který měl předměstskou hospodu, z něj chtěl mít hoteliéra - a tak ho dal vyučit číšníkem, ale Jiřího to táhlo k divadlu. Už od mládí hrával s ochotníky, později na scéně, kde je dnešní Divadlo Rokoko. Ještě během druhé světové války působil krátce v Horáckém divadle v Třebíči.

Po roce 1945 si odbyl vojnu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, kde došlo k prvnímu osudovému setkání - potkal se tam s Miroslavem Horníčkem. A pak už to mělo všechno rychlý spád. V roce 1947 nastoupil do souboru D 34, který vedl E. F. Burian. Tam se potkal s Vlastimilem Brodským, s nímž pak v roce 1952 odešel do vinohradského divadla, kde byl v angažmá až do roku 1966. Poté působil v činohře Národního divadla, odkud odešel až v roce 1983, a to ještě ze zdravotních důvodů. Komplikovaná zlomenina nohy mu moc pohybu na jevišti nedovolovala.

Ve filmu debutoval ve snímku Nikdo nic neví (1947), kde měl epizodní roličku. O poznání větší prostor měl až ve filmu Akce B (1951), zatímco velké role se dočkal až v komedii Kudy kam? (1956), kde měl za partnerku Irenu Kačírkovou.

Dalších vedlejších rolí sice přibývalo, ale začínaly nabírat stále výraznější komediální podtext, což bylo patrné zejména ve filmech režiséra Zdeňka Podskalského Kam čert nemůže (1959) a Spadla z měsíce (1961). V obou si Jiří Sovák „zapartneřil” s Vlastimilem Brodským, s nímž si později zahrál i v dalších snímcích jako Až přijde kocour (1962), Čintamani a podvodník (1964) a Světáci (1969). To už ovšem byla éra, kdy měl za sebou i takové filmy jako Král Králů (1963) nebo Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967), a tím i renomé jednoho z nejlepších komediálních herců.

Neobešly se bez něj ani všechny slavné komedie ze 70. let - Pane, vy jste vdova! (1970), Zlatá svatba (1972), Marečku, podejte mi pero! (1976), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) nebo Což takhle dát si špenát (1977). Objevil se však rovněž v řadě pohádek a filmech pro děti, což dokládají tituly jako Dařbuján a Pandrhola (1959), Šest medvědů s Cibulkou (1972), Ať žijí duchové! (1977) nebo Jak se budí princezny (1977). Do této kategorie patří i jeho kouzelník Vigo v televizních seriálech Arabela (1979) a Arabela se vrací (1990).

Na televizní obrazovce zazářil  například v legendární komedii Bohouš (1968), anebo v seriálech Eliška a její rod (1966), Byli jednou dva písaři... (1972), Byl jednou jeden dům (1974) nebo Chalupáři (1975).

Herec Jiří Sovák zemřel 6. září 2000, bylo mu necelých osmdesát. V jeho šlépějích pokračuje jeho syn Jiří Schmitzer, který si se svým otcem zahrál třeba ve filmu Marečku, podejte mi pero! nebo v seriálu Chalupáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám