Hlavní obsah

Jindřichohradecký pedál ukončí hlavní turistickou sezónu i na Stezce železné opony

Novinky, Petr Pokorný

Letošní hlavní turistickou sezónu v okolí města u Vajgaru ukončí v sobotu 15. září v Jindřichově Hradci tradiční cyklistický výšlap Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Akci, se startem i cílem na hřišti pod Gymnáziem V. Nováka, si spolu s příznivci cyklistiky užijí také pěší turisté.

Foto: Repro

Pozvánka.

Článek

Jindřichohradecký pedál se tentokrát uskuteční za podpory Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) v rámci přeshraničního projektu „Kultura a příroda na zeleném pásu“, ATCZ74, který má za cíl propagaci dálkové cyklotrasy Eurovelo13 - Stezky železné opony na území jižních Čech a jižní Moravy na české straně, v Rakousku pak v lokalitách Waldviertel a Weinviertel.

„Připraveny budou dva okruhy pro cyklisty o délce 44 a 17 kilometrů a jedna devítikilometrová pro méně zdatné cyklisty, děti, seniory a pěší. Ti, kteří se rozhodnou absolvovat nejdelší trasu, odtud vyrazí úderem 13. hodiny, o půl hodiny později odstartují účastníci na střední a krátkou trasu,“ uvedla vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu MÚ v Jindřichově Hradci Zuzana Bedrnová.

Chybět nebude bohatý doprovodný program. Zhruba v 16.30 hodin budou slosovány účastnické diplomy. Hlavní cenou bude jízdní kolo.

Zvýšení povědomí o cyklotrase Eurovelo 13 a o přírodním a kulturním dědictví rozléhajícím se na Evropském zeleném pásu podél Železné opony, a to jak mezi cyklistickou, tak i širokou veřejností, je cílem unijního přeshraničního projektu, který bude v Jindřichově Hradci prezentovat Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).

Železná opona představovala unikátně dlouhý pás „území nikoho“ mezi Východem a Západem, který byl i několik kilometrů široký. Vstup do tohoto hraničního pásma byl bez zvláštního povolení zcela zakázán, hospodářské aktivity byly silně omezeny. Paradoxně tak byl vytvořen unikátní zelený pás napříč celou Evropou, jenž byl ušetřen větších negativních zásahů lidské činnosti.

„V současné době jsou tato zcela unikátní území ideálním prostorem především pro rozvoj cykloturistiky,“ konstatoval ředitel JCCR Jaromír Polášek. EuroVelo 13  - Stezka železné opony je dálkovou cyklistickou trasou měřící bezmála 10 tisíc kilometrů. Stezka začíná v Norsku u Barentsova moře a  končí na břehu Černého moře v Bulharsku za městem Rezovo. V ČR vstupuje na naše území v oblasti Trojmezí u ašského výběžku a kopíruje hranici s Německem a Rakouskem až opouští naše území u Břeclavi nedaleko soutoku dvou největších řek regionu – Moravy a Dyje.

„Tato cyklistická linie vede po jihočeské části EV13, která se od šumavské Modravy vine v kontaktu s hraniční linií nejen územím Jihočeského kraje, ale zavítá i na území Bavorska a horního a dolního Rakouska. Cyklotrasa, která jí v délce 315 kilometrů prochází, směřuje napříč Šumavou, oblastí Lipenska a Vyšebrodska přes Novohradské hory a Českou Kanadu,“ doplnila za JCCR manažerka projektu „Kultura a příroda na zeleném pásu“, ATCZ74  Pavla Drunecká.

Celkem 100 korun za každého zaregistrovaného účastníka "Pedálu" poputuje z Nadačního fondu rozvoje města Jonáši Kešnarovi z Jindřichova Hradce. Student Ekonomického lycea se narodil s vrozenou vývojovou vadou pravé ruky. I přes tento handicap se ovšem  již řadu let úspěšně věnuje plavání.

Reklama

Výběr článků

Načítám