Hlavní obsah

Ježíšek si ustlal ve Vizovicích a na zámku shání cukroví

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek i předzámčí ve Vizovicích nabízí krásné výletnické adventní cíle. Malí i velcí mohou nakouknout do Ježíškovy jeskyňky v galerii Mariette, ze zámecké výstavy dýchne nostalgie starých časů.

Foto: Blanka Kovandová

Vizovický Ježíšek

Článek

Ježíškova jeskyňka už slyšela nejedno dětské přání. Malý, nevyužitý prostor galerie, která sídlí v předzámčí zámku Vizovice, totiž láká především děti. Ty na Ježíška nahlížejí nejčastěji a vzkazují jeho prostřednictvím tipy na vánoční dárky.

„Tento prostor je celý rok návštěvníkům skryt a jen na adventní čas se zde zabydluje Ježíšek. Protože celou svojí předvánoční filozofií podporujeme kvalitní, tuzemské vánoční ozdoby a další výrobky, rozhodli jsme se podpořit symbol vánoc, který je pro naši zemi typický. Už jen proto, že se nám nelíbí rozpínavost Santa Clause,“ uvedla autorka výstavy Iva Mynářová.

Místní Velká vánoční výstava ukazuje trendy i klasiku ve vánoční výzdobě - především se zaměřením na skleněné, ručně vyráběné, české vánoční ozdoby. Každou adventní neděli pak přímo v galerii malířka zdobí skleněné baňky na přání. Návštěvníci si tak mohou odnést ozdobu s vlastním jménem nebo novoročním přáním. Galerie je otevřena denně od 9 do 17 hodin.

I samotný zámek ve Vizovicích procitl ze zimního spánku a připravil na vánoční čas pro své návštěvníky voňavou výstavu Vánoční kramování a kuchařské čarování. Myšlenka se zrodila v hlavě paní kastelánky, která připravila ze sbírky soukromé sběratelky Kamily Kubáškové vánoční výstavu. Tu spojila s nápadem vystavit v čase vánoc vzorky vánočního cukroví, které se v tomto čase peče v domácích kuchyních.

Výstavní prostory zámku tedy vyplní nejen staré vánoční ozdoby na stromcích, vánoční dekorace, betlémy a hračky, ale i velký stůl, na kterém budou vzorky vánočního cukroví. Pokud chcete přispět do vánoční výstavy i vaším cukrovím, stačí, když od každého druhu, který pečete u vás doma, přinesete na zámek ve Vizovicích jeden jediný kousek.

Výstava bude otevřena v přízemí zámku ve výstavních prostorách od 15. do 30. prosince od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám