Hlavní obsah

Jednadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia byl prý "divnej ročník"

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestice významných malířů tvořila po celý měsíc v Mikulově svá díla a v sobotu 9. srpna je představila veřejnosti.

Foto: Jitka Sobotková

Účastníci 21. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia "dílna".

Článek

Vernisáž 21. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ se konala jako již tradičně na zámku.

Mikulovské regionální muzeum, které je dlouholetým partnerem sympozia, pro letošní rok zrekonstruovalo několik nových sálů a vznikly tak nové důstojné výstavní prostory. Ty se zaplnily díly Stanislava Diviše, letošního kurátora sympozia, Václava Bláhy, Jana Pištěka, Aldina Popaji, Oldřicha Tichého, Petra Veselého a pracemi technické asistentky Viktorie Prokopové.

Na letošním ryze malířském ročníku se setkali autoři různých zaměření a různých světů. Jedno však měli společné. „Čas, který jsme byli v Mikulově, jsme využili maximálně a velmi intenzivně jsme pracovali. Až jsme dostali nálepku – divnej ročník. Divnej v tom, že pracujeme a míň ochutnáváme plody jižní Moravy a hýříme,“ řekl s úsměvem kurátor Stanislav Diviš.

Osm desítek obrazů a děl, která jsou k vidění na výstavě až do konce srpna, mluví za vše. Návštěvníci také zřetelně poznají, který z obrazů malíř zanechává ve sbírce města Mikulova. „Každý z letošních účastníků vybral pouze jedno velké dílo, které má svou hodnotu a pro sbírku velký význam,“ upřesnil Stanislav Diviš.

Sbírka současného výtvarného umění města Mikulova po dvaceti letech obsahuje více než 380 děl. Jsou v ní zastoupeny fotografie, grafika, malba, plastika, instalace i videoart. „Podle znaleckých posudků je její hodnota přibližně čtyřiatřicet miliónů korun," sdělila asistentka produkce sympozia Dagmar Langarová.

Mimořádnost letošního ročníku výtvarného sympozia ocenil i starosta města Mikulova Rostislav Koštial. A byť se nemohl osobně vernisáže účastnit, tak celé umělecké veřejnosti i Mikulovu vzkázal jasné poselství.

„Dvacátý první ročník otevřel velmi výrazně a sebevědomě dveře do další desítky a mohu za sebe slíbit, že tato významná a úspěšná kulturní akce, která svým významem už dávno překročila hranice města, ale i hranice České republiky, bude i nadále patřit k nejpodporovanějším kulturním aktivitám města Mikulova,“ řekl starosta města.

Jeho slova na sobotní slavnostní vernisáži citovala radní města Mikulova Marie Leskovjanová a i ona se osobně přiklání k názoru, že si sbírka, která je největší svého druhu v České republice, zaslouží důstojné místo a stálou expozici.

Starosta Rostislav Koštial k tomu dodal: „O dalším směřování mikulovského výtvarného sympozia jsem často hovořil s letošním kurátorem Stanislavem Divišem a jeho rad a názorů si velmi vážím. Pro příští léta mám v hlavě jasnou koncepci, jak s tímto velkolepým dílem vytvořeným v uplynulých letech naložit. Po několika letech hledání, možností a analyzování koncepcí budu prosazovat vybudování stálé expozice soudobého výtvarného umění pod záštitou města Mikulova. Jsem přesvědčen, že se jedná o jedinečný a nenapodobitelný soubor výtvarných děl jedné historické epochy a jako s takovým s ním musíme nakládat.“

Výstava je otevřena na zámku v Mikulově do 31. srpna od úterý do neděle, od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám