Hlavní obsah

Jaro je za dveřmi, syslové a svišti v pražské zoo jsou už vzhůru a šli se napít

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní spáči, syslové a svišti, se v pražské zoologické zahradě probudili a mají se čile k světu, Je to neklamná známka, že jaro je za dveřmi, nemusíme ani sledovat kalendář. Oba druhy se přes zimu nevzbouzejí, do spánku upadnou koncem podzimu.

Foto: zoo Praha, Petr Hamerník

Svišti v pražské zoo se letos probudili v pátek 24. února, v roce 2015 to bylo 28. února, v roce 2016 20. února.

Článek

Syslové a svišti začínají  na podzim konzumovat veliké množství potravy, a až když jsou dostatečně vykrmení, uloží se k zimnímu spánku ve vystlaných norách. V průběhu zimního období spí hlubokým spánkem, při kterém se jim zpomalí metabolismus, klesne tělesná teplota a zpomalí srdeční tep.

„Na jaře se probouzejí, až když se teploty zvýší a trvale ustálí na vyšších hodnotách. Po probuzení se svišti i sysli jdou nejprve napít a teprve potom se věnují krmení,” informovala mluvčí zoo Jana Myslivečková.

S příchodem jarního počasí si mohou návštěvníci užívat v pražské zoo delší procházky. Od prvního března bude otevírací doba prodloužena do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám