Hlavní obsah

Jarní popování s Myšmašem připomene nejen osmičková výročí

Novinky, Zuzana Rožková

V úterý 27. března v 19.00 hodin se Betlémskou kaplí na pražském Žižkově rozezní hlasy členů dvou pěveckých sborů. Zpěvuchtivému obecenstvu se představí smíšený acapella sbor Myšmaš a jejich host, dětský pěvecký sbor Rolnička.

Foto: Myšmaš

Myšmaš na Sborovně

Článek

Smíšený acapellový komorní pěvecký sbor Myšmaš, pod vedením sbormistryně Lucie Freberg, si už mezi příznivci pražských pěveckých sborů nachází své pevné místo. Nejen proto, že si udržuje svěží projev, zpívání bez not a zajímavý repertoár, ale především proto, že Lucie Freiberg sbor posouvá kupředu mílovými kroky z hlediska hlasové techniky, souzvuku a celkového výrazu.

Ke svému Jarnímu popování si zpěváci z Myšmaše na úterý přizvou dětský pěvecký sbor Rolnička. Spojnic mezi sbory najdeme hned několik. Sbormistr Rolničky Dan M. Gerych totiž spoluzakládal a několik let vedl smíšený sbor Myšáci, jehož je Myšmaš pokračovatelem. Pro společné zpívání k sobě malí i velcí zpěváci navíc nemají vůbec daleko, na zkoušky se schází ve stejných prostorách.

V letošním roce ctí sbor Myšmaš "osmičková" výročí, takže na koncertu uslyšíme kousky z české verze amerického muzikálu Divotvorný hrnec, který byl poslední společnou divadelní adaptací pánů Voskovce a Wericha a měl premiéru v březnu 1948. Další výročí Myšmaš připomene písní How Deep is Your Love skupiny Bee Gees, od jejíhož založení letos uplyne 60 let. Návštěvníci koncertu se také mohou těšit na mnoho oblíbených písniček, od "Vousatého světa" až po "Sladké hlouposti", na sborové popování a swingování.

Za zmínku rozhodně stojí místo konání zítřejšího koncertu, kde Myšmaš zazpívá už po druhé. Je jím nenápadný kostelík v Prokopově ulici na Žižkově. Je sice ukrytý ve dvoře pavlačového domu, ale je to jediné místo v Praze, kde se dochoval původní kubistický interiér. O existenci této unikátní kubistické stavby s prvky secese nemá většina Pražanů ani ponětí, protože když se řekne Betlémská kaple, každý si představí stejnojmenný, avšak asi o čtyřicet let mladší kostel na Starém Městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám