Hlavní obsah

Janáčkova opera chystá pohádkovou premiéru pro nejmenší diváky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Ústředním hrdinou opery současného českého hudebního skladatele Jiřího Temla je Kocour v botách z činžáku na pražském Žižkově.

Foto: plakát k představení
Článek

Kocour je to trochu zvláštní. Chytat myši ho netěší, raději se učí francouzsky. To se nelíbí paní domovnici, neboť myší má v domě jak na myšišti. Dojde jí trpělivost a milého kocoura vyhodí na ulici.

Žižkovská ulice je drsná, nic dobrého tu na osamělého mňoukala nečeká. A hned je tu nápad, když už se kocour učí cizí jazyk, tak… Tak třeba do té Francie! A je to ještě veselejší. Na cestu nebude sám. Přidává se kamarád Frantík. Toho zas nebaví učit se šít boty. Jedny toulavé už stihl ušít, tak je věnuje kocourovi. A může se jít. Vzhůru do dálek, za dobrodružstvím!

S těmi dvěma jsou na jevišti děti. Je jich spousta, celý sbor, vlastně jsou ve hře hlavními účinkujícími. Děti v hledišti si s nimi pořádně užijí, protože ty na jevišti se během hodinové pohádky mění v myši, tu ve dvořany francouzského krále, pak v netopýry či pomocníky obra kouzelníka. Dětský sbor je spojnicí s dětmi v hledišti.

Kocour v botách je ideální navštívenkou pro malé diváky k prvnímu nakouknutí do kouzelného světa opery. A kouzel tu čeká hodně! I trochu poučení. Jak říká režisér Marek Mokoš: „Po­hádka Kocour v botách krásně ilustruje, jak se dokáže během jediné­ho okamžiku změnit život, když si myslíš, že jsi v neřešitelné situaci, a najednou ti osud pošle do cesty někoho nebo něco, kdo ti pomůže splnit tvůj sen. Náš kocour použije svůj talent, aby pomohl kamará­dovi ke štěstí, a i když se může zdát, že z toho kocour nic nemá, on je plný radosti, že svou malou troškou přispěl, aby byl svět hezčí.“

Jiří Teml (1930) je významným současným komponistou, na svém kontě má i tři opery pro děti. Kromě Kocoura v botách z roku 2008, Císařovy nové šaty (2006) a Čerta a Káču (2012).

Brněnská inscenace dává příležitost mladým zpěvákům a inscenátorům. Ke slovu se dostanou nedávní absolventi JAMU – režisér Marek Mokoš a výtvarník David Janošek. Spolu s nimi budou v inscenaci účinkovat vedle sólistů opery i čerství absolventi či ještě posluchači JAMU jako Zdislava Bočková (Princezna) či Tadeáš Hoza (Vypravěč). Sborové party jsou určeny pro dětský sbor, po úspěšném účinkování v Pikové dámě se i zde připojí Dětský sbor Brno pod vedením sbormistryně Valérie Maťašové, která je i autorkou hudebního nastudování celé opery.

Součástí inscenace byl workshop, který tentokrát nahradil předpremiérové Kukátko a soutěž pro děti o nejlepší návrh bot pro Kocoura. Ten v botách určitě zaujme a rozveselí nejen diváky od čtyř do devíti let, ale i starší doprovod. Vlastně všechny, jimž dosud bez ohledu na věk bije v hrudi kus dětského srdce. (A to v Redutě o premiéře 23. března nebo v následujících reprízách: 24. a 27. 3., 7., 14. a 28. 4., 4. 5., 4. a 27. 6. 2018.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám