Hlavní obsah

Jako růže od Casanovy obklopují Častolovice královny květin

Novinky, Vratislav Konečný

Skrytá za vzrostlými stromy vykukuje měděnkou pokrytá věž častolovického zámku. Stojí nad branou, kterou vejdete z hluku výpadovky na Moravu do světa časů dávno minulých. Od zámeckého průčelí sídla jednoho z nejznamenitějších českých rodů - Sternbergů - se táhnou do nitra parku stovky keřů růží.

Foto: Vratislav Konečný

Nádvoří s freskami a levandulí

Článek

Po letech devastace a nezájmu o objekt se po roce 1992 současná majitelka hraběnka Diana Phipps Sternbergová stará nejen o zámek, ale také pečuje o rozrůstající se rosarium. Stovky keřů z Anglie a Francie se vrálily na místo, kde měla růžovou zahradu její matka. Jsou zde zastoupeny především plněkvetoucí rostliny, najdete všechny možné barvy, nádherné až opojné vůně.

Nádvořím zní barokní hudba, ke kávě nebo osvěžujícím čajům či limonádám s vynikajícími zákusky lákají zahradní stolky. Sedíte obklopení renesancí, pod zasklenými arkádami, za nimiž je prohlídkový okruh po místnostech, kde Sternbergové po staletí žili. Fresky na stěnách nádvoří představují většinou válečné výjevy, ale i zvířecí motivy.

Levandulové záhony jsou plny bzučících včel, k tomu vám do chřípí vplouvá kořeněná vůně buxusu a hudbu občas přeruší výkřik některého z papouchů ve voliéře.

O růžích vydala knížku

Majitelka je uznávaná bytová architektka, velmi ráda má ale také zahrady. V Častolovicích plně uplatňuje své vzdělání, o růžích vydala knížečku Slavné růže ve sbírce zámku Častolovice aneb historie psaná růžemi.

Ze zvěřince jsou děti nadšené

Až projdete zámecké pokoje, určitě se vydáte do malého zvěřince s drobnými převážně hospodářskými zvířaty. Děti si na rozdíl od většiny zoologických zahrad mohou zvířata pohladit nebo i nakrmit, ale pouze zakoupenými granulemi. Jiné pamlsky se zde netrpí, zvířata by z toho mohla mít újmu.

Rozsáhlý park, kde je i jezírko a obora s bílými daňky, se využívá také jako ornitologické stanoviště. Hnízdí tu velké množství ptactva, které můžete pozorovat.

Patřily i Rudolfovi II.

Ve 13. století zde stála vodní tvrz, sídlo bylo také v držení Jiříka z Poděbrad, roku 1495 je koupil Vilém z Perštejna. Oppersdorfové je přestavěli v letech 1588-1615 na renesanční zámek. Předtím patřilo císaři Rudolfovi II.

Sternbergové Častolovice zakoupili 1694. V 19. století došlo k částečné přestavbě, zámek dostal mohutnou věž, která byla zásobárnou vody, rozšiřily se obytné místnosti, vlastníci měli početnou rodinu.

Němci v roce 1942 donutili Sternbergovy k vystěhování, po 2. světové se na chvíli mohli vrátit, v roce 1948 došlo ke konfiskaci.

Dianě Phipps Sternbergové byl zámek navrácen v restituci v roce 1992, od té doby objekt neustále vzkvétá.

Častolovice určitě zahrňte do svého itineráře, až budete vyrážet na Moravu nebo naopak ze severní Moravy do Čech. Stojí za zhlédnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám