Hlavní obsah

Jak vzniká tkanina, se dozvíte v textilce Hedva Český Brokát v Rýmařově

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opuštěná tovární hala v objektu firmy Hedva Český Brokát v Rýmařově po letech znovu ožila. Nová expozice Jak vzniká tkanina podrobně seznamuje s technologií výroby látek a doplňuje výstavu o dějinách textilnictví v regionu, kterou v roce 2015 vytvořilo Městské muzeum v Rýmařově.

Foto: Archiv Městské muzeum Rýmařov

V nové expozici jsou vystaveny původní stroje i brokáty.

Článek

Návštěvníci zde zjistí, že historie tkaných materiálů začíná v regionu hodně dávno, kdy podle nálezů ty první byly utkány z kopřiv. Nová část, která vznikla ve spolupráci rýmařovského muzea s Hedvou Český brokát, ZUŠ Rýmařov a Muzeem Ziemi Prudnickiej, byla slavnostně otevřena 13. července.

„V objektu Hedvy jsme objevili unikátní industriální prostor s původními sloupy i okny. A tak se zrodil nápad rozšířit stávající výstavu o ukázky, na jakých strojích se pracovalo a jak vlastně hedvábí či brokáty vznikají. Halu přípravny jsme přitom zachovali co nejvíce autentickou, opravila se dobová světla, očistila skla, zůstaly původní stěny,“ řekl historik umění rýmařovského muzea Michal Vyhlídal.

Prostor zaplnily textilní stroje z 50. až 70. let 20. století, na nichž se skutečně v Rýmařově látky vyráběly. Lidé si zde prohlédnou snovačku, stavy i žakárové stroje, cívky, ale také dřevěný stav či kolovrátek. Exponáty doplňují tabule s informacemi, jak se tká, co je osnova, útek nebo jak funguje žakárový stroj. Výstava je doplněna o výstavu brokátů i výtvarné práce žáků místní základní umělecké školy.

Nálezy přeslenů, útržků tkaného plátna či zbytků nůžek potvrzují, že textilnictví na Rýmařovsku má počátky ve 13. století. „Průmyslová textilní výroba je pak spjatá se jmény Flemmichů a bratří Schielů, kteří měli hedvábnický podnik právě tady. Jejich závod vyráběl saténové kravatoviny, dámské šatovky, tkaly se krojové i církevní brokáty,“ uvedl Vyhlídal. Po válce se provozovny spojily v Hedvu.

V objektu bývalé Hedvy lze navštívit unikátní prodejnu kravat z 20. let minulého století s původními vzorníky bratří Schielů a nábytkem ve stylu art deco, který je kulturní památkou. Do Rýmařova byl nábytek přivezen z Prahy. Interiér prodejny původní firmy Edgerer a Masarek z roku 1926 se zázrakem uchoval celistvý.

Externí expozice rýmařovského muzeu v objektu bývalé Hedvy si lze v letní sezoně prohlédnout vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu od 9 do 16 hodin. A protože je součástí Technotrasy Moravskoslezského kraje, konají se zde mimořádné komentované prohlídky s návštěvou provozu Hedvy Český Brokát v doprovodu bývalých zaměstnanců.

Účastníci nahlédnou do výroby, projdou se Brokátovou místností, vyzkouší si tkaní na stavu a odnesou si vlastnoručně vyrobený kobereček. Tyto speciální prohlídky se konají v úterý 13. a 27. srpna a 10. září vždy v 10 a ve 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám