Hlavní obsah

Jak učit na školách v 3D? Učitelům pomáhá online knihovna výukových lekcí s modely k 3D tisku

Novinky, Luděk Sefzig
Aktualizováno

V rámci Prague Education Festivalu byl představen projekt be3D Academy - online depozitář modelů a lekcí navržených pro výuku s využitím 3D objektů. Učitelům pomocí hotových řešení výrazně zjednodušuje přípravu vyučovacích hodin. Studentům pomáhají tištěné 3D objekty látce hlouběji porozumět.

Foto: Y Soft Corporation

be3D Academy obsahuje celou řadu hotových a připravených modelů přímo k tisku

Článek

Učitelé získali nástroj, jak zapojit modelování a tisk 3D objektů do výuky na základních, středních i vysokých školách. Online knihovna be3D Academy byla představena v Praze na letošním Prague Education Festivalu, který se konal ve čtvrtek 14. listopadu. Všechny výukové lekce již prověřili učitelé z celého světa v praxi.

Přínosy 3D tisku ve vzdělávání jsou známé. Žákům 3D modelování pomáhá k hlubšímu porozumění vyučovaných předmětů. Jde o nástroj, který do výuky aktivně zapojuje studenty a umožní jim porozumět i obtížným předmětům. Mnoho pedagogů ale nemá čas ani znalosti, jak výuku zahrnující 3D tisk vytvářet a plánovat.

I přes tyto překážky ale využívání 3D tisku na školách stále roste. Globální poskytovatel tiskových řešení a autor projektu společnost Y Soft uskutečnila průzkum, podle jehož výsledků 77 procent škol plánuje použití 3D tisku rozšiřovat.

„Díky tomu, že jde o dovednosti v budoucnosti nezbytné, tato technologie pronikla i do základního a středního vzdělávání,” nastínil budoucnost 3D modelování a tisku analytik Tim Geene ze světového výzkumného centra IDC, které průzkum uskutečnilo.

Společnost Y Soft od prvního dne přímo spolupracovala s pedagogy z celého světa, aby porozuměla metodám, jak začlenit 3D tisk do výuky ve třídách. Klíčový byl návrh bezpečnostních prvků 3D tiskárny a zajištění celého procesu od návrhu 3D modelu po vyzvednutí výtisku jeho studentem.

„Vše muselo být navrženo pro děti ve školním věku, aby zvládli obsluhu bez dohledu učitelů. Díky projektu be3D Academy nyní získávají učitelé online knihovnu jinými pedagogy prověřených projektů zaměřených na výuku technických, přírodovědných i uměleckých předmětů,” sdělil na veletrhu zakladatel Y Softu Václav Muchna.

Podle něj každá lekce v be3D Academy nabízí komplexní řadu nástrojů, včetně zdrojových souborů jednotlivých 3D modelů, videí, prezentací a podkladů pro studenty.

Depozitář be3D Academy také zahrnuje video návody a databázi hotových 3Dmodelů, které lze rovnou vytisknout.

Čeští učitelé 3D tisk vítají

„Projekt be3D Academy šetří můj čas, který mohu následně raději věnovat přímo studentům. Připravené 3D lekce mi pomáhají vysvětlit žákům složité předměty,” dodal zástupce ředitele Střední průmyslové školy Prosek Lukáš Procházka.

3D tisk je vhodný nástroj pro vysvětlení složité látky. Dotek a interakce s fyzickým předmětem, obzvlášť pokud si jej žáci sami vytiskli, přináší porozumění i zaujetí studentů. Pochopení technických, přírodovědných nebo uměleckých předmětů může být obtížné. Lekce v be3D Academy jsou naopak zábavné a zajímavé.

„Lekce sahají od budování hradů přes porozumění geometrickým tvarům až po vytvoření Da Vinciho mostu v podobě vědeckého projekt,” uvedla konkrétní lekce ředitelka marketingu Y Softu Elke Heiss. Projekt be3D Academy je otevřen všem pedagogům, kteří mají zájem zapojit výhody 3D tisku do výuky.

Reklama

Výběr článků

Načítám