Hlavní obsah

Jak správně realizovat zakázky v SRN a v dalších zemích EU

Novinky, Martina Surynková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. května 2011 otevřely Německo a Rakousko pracovní trh českým občanům. Skončil tím požadavek na získání pracovního povolení pro jednotlivce. Přechodné období ale zasahovalo i české firmy, které omezovalo při vysílání pracovníků na realizaci zakázek.

Článek

To, že české firmy nyní nepotřebují pracovní povolení, ovšem neznamená, že práce v Německu či Rakousku je pro ně jednoduchou záležitostí. Stejně jako ve všech ostatních zemích EU je i zde nutné splnit řadu požadavků.

Jedná se především o vybavení pracovníků mezinárodním formulářem A1, který vydává správa sociálního zabezpečení a který je dokladem, že zaměstnavatel nebo živnostník v ČR odvádí pojištění. Další povinností je oznámit začátek činnosti u příslušných úřadů ve státě, kde se práce provádí.

Velmi důležité jsou předpisy týkající se povinnosti zaměstnavatele dodržet stanovené pracovní podmínky v dané zemi - například minimální mzdy, délku pracovní doby, předpisy bezpečnosti práce a podobně. Většinou bude třeba řešit i otázky kolem DPH a daně z příjmu, v některých případech je také nutné doložit příslušnou kvalifikaci.

Uvažují-li tedy firmy o rozšíření svých aktivit do Německa, Rakouska či dalších zemí EU, je vždy třeba včas zjistit všechny informace a v předstihu zařídit potřebné formality. Důležité je například uvědomit si již při jednání o ceně zakázky, že vyslaným zaměstnancům bude možná nutné platit vyšší mzdu a započítat skutečně všechny náklady.

Bezplatné poradenské služby a informační materiály lze získat mimo jiné na některém z pracovišť evropské sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network. Pro region jihozápadních Čech je tímto pracovištěm Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, které připravuje na 1. června 2011 seminář Jak správně realizovat zakázky v SRN a v dalších zemích EU?. Pro předem přihlášené malé a střední podniky je účast na semináři zdarma.

Více informací o semináři: zde

Reklama

Výběr článků

Načítám