Hlavní obsah

Jak se žilo v Ústí nad Orlicí v průběhu 100 let, přibližuje výstava i knižní fotodokumentace

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí nabízí seznámení s interiérem našich předků na začátku 20. století, které bylo doplněno 5. září ukázkou dokumentace tohoto období v nově vydané knize ke 100. výročí vzniku samostatného Československa - Ústí nad Orlicí v proměnách času.

Foto: Stanislava Dvořáková

Místnost se secesním nábytkem, porcelánem, hračkami a jejími obyvateli v dobové módě představuje obraz začátku 20.století.

Článek

Pomalu se blíží konec roku, který řadou významných výročí vyvolává vzpomínky na dávno zapomenuté časy. Nejsou to jen obecné události, ale i soukromé představy, jak naši předkové žili.

Do doby před 100 lety zavádí návštěvníky výstava v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí z cyklu secese - bydlení z konce 19. a začátku 20.století. Návštěvník s pocitem iluze skutečnosti vstupuje do místností vybavených dobovým nábytkem, věcmi denní potřeby, hračkami, keramikou a sklem užitkovým i dekorativním.

Secesní jídelnu z počátku 20. století pak představuje instalace skutečné domácnosti Jaroslava Frimla, orlickoústeckého rodáka.

Další věrné ukázky dávných let přinášejí vypůjčené předměty z Východočeského muzea v Pardubicích, Muzea hraček a Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě a Městského muzea v Žamberku.

Podařilo se tak zajistit skleněné předměty s vizuálním efektem i řadu sochařských výtvorů z hlíny v podobě portrétů a zvířat. Jedním z nejcennějších vystavených předmětů je keramická soška ženy s názvem Alegorie jara z roku 1912.

Proměnou uplynulých sta let neprošel však pouze interiér bydlení a způsob života lidí, ale i samotný vzhled celého města. Přesvědčit se o tomto časovém dění umožňuje nová obrazová publikace Ústí nad Orlicí v proměnách času, která byla 5. září v muzeu představena v rámci jejího pomyslného křtu.

S odkazem na po celý rok probíhající oslavy 100. výročí vzniku samostatného Československa promítá kniha v množství cenných a unikátních fotografií toto historické údobí i do dějin Ústí nad Orlicí. S úvodním slovem starosty města Petra Hájka a doprovodnými tematickými texty Zdeňka Skalického se lze vrátit v čase a vzpomínat.

V jednotlivých kapitolách je ukázáno Ústí nad Orlicí v dávné minulosti, život lidí, způsob obživy, pracovní den i akce společenského a kulturního rázu. Krása města a okolí je promítnuta do vycházek po nových ulicích, kolem významných budov a soch i do blízké přírody. To vše dotváří postupně probíhající proměny města až do dnešní současnosti.

Secesní výstava sice nedělí 16. září končí, zájemci o historii této doby si však pro uchování vzpomínek mohou zakoupit v muzeu či v infocentru na radnici uvedenou publikaci Ústí nad Orlicí v proměnách času.

Reklama

Výběr článků

Načítám