Hlavní obsah

Jak se žilo a žije Romům? Odpověď přináší výstava v poličském muzeu

Novinky, Alena Zavoralová

Zážitek i poučení – to vám nabízí výstava Příběhy Romů, kterou můžete navštívit v poličském muzeu. Dozvíte se o kořenech Romů, jejich putování ze středověké Indie a příchodu do Evropy v 11. století. Hluboký příběh nesou i vystavené fotografie z vyloučených lokalit u nás a na Slovensku.

Foto: Jan Langer

Kunětice

Článek

„Výstava Příběhy Romů vzešla ze spolupráce s Pontopolis z. s. a Muzeem romské kultury, s. p. o. v Brně, jejichž společným posláním je přinášet osvětu, porozumění a pochopení odlišných kultur a pomoci tak ke vzájemné toleranci,“ informovala kurátorka výstavy Mgr. Pavla Juklová.

Výstava je rozdělena do tří celků. Putovní verze stálé expozice Příběh Romů ve svém úvodu přibližuje pravlast Romů – Indii a dále nastiňuje příchod Romů do Evropy. Obeznamuje s historickým procesem usazování Romů na našem území, o jejich osudech za druhé světové války a poválečné dějiny Romů do roku 1989.

„Pozornost je věnována tradičním řemeslům, ve kterých se Romové uplatňovali, a která byla předávána z generace na generaci, jako jsou kovářství, kotlářství, zvonařství, výrobky ze dřeva, proutí, slámy či hlíny. Také způsob odívání a zdobení byl specifickým projevem jejich způsobu života a kultury. Pro nomádský způsob života byl typický kočovný vůz, který sloužil k přepravě, bydlení i uložení všeho potřebného, je proto také dominantou celé instalace,“ uvedla Pavla Juklová.

Druhá část je věnovaná třem autorům, kteří ve svých fotografiích zachycují příběhy a osudy Romů v Čechách a na Slovensku. „Fotografie jsou hluboké a mají příběh. Člověku z toho až mrazí. Měli bychom být rádi za to, co máme. Je na nich vidět, že jsou pořízené na místech, o kterých téměř nikdo nechce vědět a jež jsou symbolem sociálního vyloučení, bídy a života bez perspektivy,“ říká návštěvník výstavy Luboš (36).

Poslední část přináší výběr portrétních fotografií vzniklých v rámci projektu Roma Rising – Romské obrození. Jedná se o umělecké portréty Romů, kteří svým vzděláním, prací, profesionalitou a životním stylem odporují silně zakořeněným stereotypům a otevírají tím cestu k porozumění a k úspěšnému začlenění romské menšiny do společnosti. Autorem těchto portrétů je americký fotograf Chad Evans Wyatt.

Výstava byla zahájena v sobotu 6. února. Připraven byl bohatý program i s ochutnávkou tradičního jídla Romů. Úvodní slovo pronesla ředitelka Muzea romské kultury, s. p. o. paní PhDr. Jana Horváthová, která mimo jiné přednesla několik romských pořekadel, stojících k zamyšlení. Na vernisáži vystoupili členové Světélka z. s. s romským etnickým souborem Sovnakune čhave pod vedením paní Heleny Kramčaninové z Vysokého Mýta a soubor Loli Ruža pod vedením Ivana Červeňáka z Luže s širokým repertoárem romský písní a tanců.

„Hned po příchodu nás uvítalo několik holčiček v barevných sukýnkách a linula se zde hudba, která nás rozvlnila v bocích. Musím říct za sebe i za manžela, že vystoupení obou sborů bylo životním zážitkem! Je vidět, že v nich je spousta energie a síly a temperamentu. Dokonce i já jsem se nechala strhnout atmosférou a po zahájení jsem si s nimi také zatančila,“ s úsměvem uvedla návštěvnice Jana (59).

Výstavu lze navštívit do 10. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám