Hlavní obsah

Jak se psaly dokumenty před sto lety? Uvidíte v pracovně mníšeckého zámku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 20. a 21. února jsou na zámku v Mníšku pod Brdy otevřeny obě prohlídkové trasy plné zajímavých předmětů i programy pro děti s pohádkovou průvodkyní. Navštívit můžete reprezentační jídelny i soukromé ložnice, sklepení zámku nebo výtvarnou dílnu.

Foto: Anna Čelouchová

Stoletý psací stroj v pracovně pána zámku.

Článek

Zámecký správce ťukne na poslední tlačítko. Tak, ještě tečka a úřední listina je dopsaná. Účetní knihy a inventární seznamy sice stále vyplňuje ručně, ale na různé objednávky, dopisy a samostatná lejstra už využívá moderní přístroj. Konečně se dočkal psacího stroje, který si objednal. Tento je Made in U.S.A s upravenou klávesnicí.

Historie psacího stroje sahá dokonce již tři sta let zpátky, ale rozvíjet se začal až v poslední třetině 19. století. Tehdejší Typewriter uměl psát zpočátku jen velká písmena. Zajímavý oříšek představovalo rozložení klávesnice. Páky s nejčastěji používanými písmeny byly umístěny tak, aby umožňovaly co nejrychlejší psaní všemi deseti prsty. A protože zastoupení hlásek se v každém jazyce o něco liší, existují různé národní varianty klávesnic.

Psací stroj z počátku minulého století uvidí návštěvníci zámku Mníšku v moderně zařízené pracovně na prvním prohlídkovém okruhu. Dvě prohlídkové trasy na sebe časově navazují a zájemce tak může projít celým zámkem.

O víkendu 20. a 21. února je připraven také program pro děti. Navštívit mohou Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, Kouzelné sklepení i výtvarný ateliér.

Nejbližší velkou akcí, na kterou se zámek v Mníšku chystá, je Velikonoční veselice s kuřetem v neděli 27. března. Těšit se můžete na hudbu, tanec, divadýlko, Pašijové hry, velikonoční jarmark nebo vystoupení taneční a šermířské skupiny IRIS. Předvede zábavné představení s názvem Návštěva filmových studií aneb vesele i vážně o tom, jak se natáčejí šermířské scény.

Reklama

Výběr článků

Načítám