Hlavní obsah

Jak se chovat ke krajině ukáže připravované video

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední březnový den se uskutečnila další schůzka programového týmu projektu Příroda do zahrad, parků a krajiny – podpora biologické rozmanitosti při údržbě zahrad a krajinných prvků. Tentokrát byla věnována přípravě naučné videonahrávky.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Budova Dětského domova Budkov

Článek

Hlavním úkolem programového týmu v měsíci březnu bylo doplnit strukturu plánované videonahrávky a vybrat ukázkové lokality pro natáčení i exkurze.

„V připravované nahrávce chceme zdůraznit šetrné způsoby využívání krajiny, představit město jako útočiště rozdílných forem života a ukázat některé prvky péče o zeleň,“ upřesnila obsah nahrávky Pavlína Křivanová, vedoucí projektu. Nedílnou součástí má být zobrazení prvků přírodních zahrad, ukázky využití trvalek ve veřejném prostoru či přiblížení přechodových zón okrajů měst a volné krajiny.

Jednou z vybraných lokalit, kde by mohlo probíhat natáčení, je zámecký park Dětského domova v Budkově. „Areál jsme navštívili s cílem informovat se na systém údržby zeleně a prohlédnout si aktuální stav. V parku byla po dlouhou dobu řešena pouze havarijní situace, ideální by bylo vhodně provést ošetření stromů a navrhnout koncepci průběžné údržby zeleně,“ nastínila možný způsob údržby parku Křivanová.

Zámek byl původně vodní tvrzí, v současnosti je v těsné blízkosti zámku jeden rybník. Na ploše zámecké zahrady jsou patrné mimo jiné odvodňovací kanály, stárnoucí ovocný sad i prostor bývalého zahradnictví.

Cílem projektu Příroda do parků, zahrad a krajiny je propojit oblast zahradnictví, péče o veřejnou zeleň a hospodaření v krajině s přístupy ochrany přírody vedoucí k podpoře biologické rozmanitosti. Toto vše prostřednictvím speciálních vzdělávacích kurzů pro pracovníky, kteří tuto činnost vykonávají.

Cílovou skupinou jsou tedy pracovníci technické údržby obcí a měst, provozní personál a správci sociálních, zdravotních, školských a kulturních institucí a firmy a organizace hospodařící v krajině. Projekt je podpořen spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám