Hlavní obsah

Jak pomoci správnému fungování těla poradil seminář gastroterapie

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lektorka Kateřina Zelinková, DiS pro letošní začínající rok připravila přednášku na téma Zdraví naše volba, spočívající v terapii jídlem, pitím a zábavou - uskutečnila se 28. února v čítárně Městské knihovny v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přednáška o gastroterapii byla doplněna četnými ukázkami odborné literatury.

Článek

Po úspěchu semináře o sebeléčbě běžných nemocí bez chemie lektorka Kateřina Zelinková v letošním roce připravila další seminář zabývající se tématem gastroterapie.

Na přednášce bylo zodpovězeno, co způsobuje překyselení organismu a jak se ho zbavit, hovořilo se o propojení psychiky a zažívání, skladbě současných potravin a nápojů, stravování podle barev a biorytmů těla a způsobu společenské konzumace jídla. Zevrubný výklad byl doplněn řadou knih odborné literatury.

Zároveň byla přednáška postavena na poznatku, že jídlo je jednou z nejdůležitějších součástí lidského bytí, a proto má zdravá strava prvořadý význam. Základem je správné požívání zásaditých potravin a omezení či vynechání kyselinotvorných. K nim zejména patří bílá mouka, mléko, sůl a nad míru používaný bílý rafinovaný cukr, jehož bezpečná hranice je 4 gramy na den a např. již jedna sušenka obsahuje většinou 25 gramů. Podrobně pak bylo doloženo publikací Zdraví v ohrožení.

O tom, co nejvíce škodí a přitom je v potravinách skryto, jako je glutamát, aspartam či kvasnicový extrakt a umělá sladidla, s odkazem na současnou nabídku potravin v obchodech se lze dozvědět i v knize Prof. RNDr, Anny Strunecké DrCs. Jak přežít dobu jedovou? s odkazem jak chránit svoje zdraví.

O další pomoci pojednává kniha MUDr. Vilmy Partykové Vaříme nemocným rakovinou a Urinoterapie a nemoci.

Z uvedených publikací vyplývá, že pomocí je řada zásaditých potravin a z nich sestavený jídelníček, který často u strávníku odporuje zvyklosti a nechutná. K tomu lektorka z ověřené zkušenosti dodala: „Musí se chtít a jde to, i když šest týdnů trvá, než si jazyk zvykne na novou chuť.”

Důležitou součástí potravy jsou přírodní produkty jako česnek, cibule, kopřiva, aloe a další bylinky, o jejichž prospěchu pojednává kniha Svět přírodních antibiotik. V současné době to jsou i tzv. superpotraviny - zejména řasy a mladý ječmen.

Na zdraví dále nepříznivě působí nedostatečný spánek a elektrosmog. Z tohoto důvodu je třeba na noc vypínat mobil, počítač a další obdobné spotřebiče. Negativním činitelem jsou i špatné stravovací návyky, kdy potrava není dostatečně žvýkáním rozmělněna.

Podstatný negativní vliv má chronický stres. Tuto problematiku podrobně rozebírá kniha Miroslava Hrabici Co nám tělo říká aneb Po stopách nemocí.

Výklad byl zaměřen i na orientální medicínu, která respektuje člověka jako celek s jeho fyzickou, mentální a emociální úrovní. Zde pak sehrávají důležitou roli biorytmy a působení barev.

Dále byly představeny praktické pomůcky Su-Jok, což je specifická akupresura rukou a nohou, která léčí bez užívání jakýchkoli medikamentů.

Z přednesených poznatků vyvodila lektorka poučný závěr: „Dávejte pozor na marketing a reklamu a nikdy nedovolte, aby vám jídlo připravovali naštvaní a mrzutí lidé, neboť jejich nálada se do tohoto jídla vtiskne.”

Reklama

Výběr článků

Načítám