Hlavní obsah

Jak kohout zachránil mníšeckého pána před čertem

Novinky, Marie Charvátová

Jako každý zámek i Mníšek pod Brdy má svou pověst vyprávějící o jeho vzniku a nejdůležitějším majiteli. Poslechnout si ji můžete při prohlídce bohatě zařízených komnat, navštívit lze o víkendu obě prohlídkové trasy nebo s dětmi Kouzelné sklepení.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy
Článek

Mníšecká legenda vypráví o tom, proč má zámek jenom tři věže. Budova má totiž čtvercový půdorys, ale na jednom rohu věž chybí.

Je tomu již téměř čtyři sta let, kdy žil jeden pražský měšťan, který se svou pílí a statečností vypracoval na bohatého šlechtice. Byl to rytíř Servác Engel z Engelsflussu. Své nové postavení chtěl stvrdit také tím, že si vybuduje honosné reprezentativní sídlo nedaleko Prahy.

Čekat se mu ale nechtělo, a tak prý upsal svou duši čertu a domluvil se s ním, že ten mu za to postaví zámek dříve, než kohout třikrát zakokrhá. To se ví, čertovi se dílo dařilo, a když už k ránu zbývala dodat jen poslední čtvrtá věž, tu se Servác zalekl, že skutečně skončí v pekle. Jak jen by toho čerta obelhal?

Koumal a dumal, až vymyslel na čerta lest. Honem odchytil zámeckého kohouta a přiměl ho kokrhat dřív, než bylo ráno. Čert se zalekl a v domnění, že svou práci nestihl, už poslední věž nedonesl. Zámek má tedy sice jen tři věže, ale Servác si zachránil svou duši před peklem. Kdoví, jak se vlastně v takovéto pověsti vůbec ocitl, byl to totiž zbožný a hluboce věřící pán.

Ku památce hrdinného kohouta mohou návštěvníci zámku v Přípravně jídel spatřit jeho sošku v nadživotní velikosti. Je to vzácný kousek z míšeňské porcelánky, nejstarší to výrobny porcelánu v Evropě. A kde potkají zmíněného pekelníka? Když sejdou s dětmi do Kouzelného sklepení s pohádkovými bytostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám