Hlavní obsah

Jak jsem potkala Brusel. S Kateřinou Farnou na toulkách belgickou metropolí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo Brusel občas vyvolává rudo před očima. Alespoň u lidí, kteří Evropskou unii nemusí, je jméno jejího sídelního města v nevážnosti. Brusel ale za to nemůže, historické město je plné pamětihodností, i událostí. Kateřina Farná své poznatky z města publikuje v knize Jak jsem potkala Brusel.

Foto: Grada
Článek

Brusel, jak ho stěží poznáte

Svěží kniha přibližuje Brusel nestrnulý, bez byrokracie, ne jako město peněz a bílých límečků. I když se tomu nedá vyhnout, ale není to tu podstatné.

Multikulti město obývá na 180 národností, pro nás docela nepochopitelný fenomén. Ne každý, kdo v Bruselu byl, je názoru, že je to město bez předsudků, jen přívětivé. Z jedné návštěvy nikdy nepoznáme téměř nic, pokud nechceme mít povrchní názor. Je dobré si o místě něco zjistit. Z knížky se toho dozvíte hodně, není to žádný oficiální průvodce.

Farná belgickou metropoli představuje z hlediska drobných postřehů sesbíraných při toulkách ulicemi. Novinářka a publicistka Kateřina Farná, známá svým blogem bruselskasojka, na němž popisuje svá dobrodružství z Bruselu aneb Brusel jinak.

V roce 1958 rezonoval Brusel jako město světové výstavy Expo 58, česká expozice vzbudila obrovský zájem.

Abecedně o všem

Kapitoly jsou řazeny abecedně, vyjuknou tu na vás třeba pod K kočky, pod M Marxův Kapitál, Č začíná známým Čurajícím chlapečkem. (Zjistilo se, že vyčurá příliš mnoho vody, změní se jeho močící program.) Najdete tu Hercule Poirota, neomylného kníratého detektiva, belgické pralinky... Narodila se tu filmová supestar Audrey Hepburn, dozvíte se, proč jsou Šmoulové modří.

Není to na čtení na jeden zátah, to je potom k neupamatování, spíš svěží průvodce po různu. Lehkou rukou psaný text s dobrými fotkami a kresbami je vhodným letním osvěžením. Zrovna jako belgické pivo, o tom se toho také dozvíte hodně.

Je silné, stoupá do hlavy, i to je Brusel.

Vydala Grada 2019

Reklama

Výběr článků

Načítám