Hlavní obsah

Jak dobrovolníci změnili Česko? Hnutí Brontosaurus hledá další Příběhy nadšení

Novinky, Jiří Kaňa

V roce 1974 vzbudila nenápadná Akce Brontosaurus obrovskou vlnu nadšení pro pomoc přírodě a památkám. Desetitisíce lidí se pustily do sázení stromů, oprav hradů, kosení chráněných luk nebo čištění studánek. Některé příběhy hnutí Brontosaurus loni sesbíralo a vydalo je jako knihu a výstavu.

Článek

Hrdinové Příběhů nadšení pomohli stovkám míst. Zachránili hrad Lukov před zřícením. Oživili orchidejové louky v Bílých Karpatech. Přesadili tisíce leknínů před napuštěním Novomlýnské nádrže. A pokračují v tom dodnes. Nejen s Brontosaurem, ale i s jinými organizacemi nebo prostě sami.

Pomoc přírodě a památkám má mnoho podob a mnoho příběhů. V prvním kole soutěže hnutí Brontosaurus v roce 2014 vybralo prvních 12 silných příběhů. Nyní hledáme další. Projekt vytváří mozaiku českého dobrovolnictví pro přírodu a památky od roku 1974 až po současnost.

Nominace lze poslat přes formulář na webu www.pribeh-nadseni.cz do 31. července 2015. V hledáčku jsou životní příběhy lidí, osudy lokalit, ale i nevšední zážitky dobrovolníků.

Ze všech příspěvků vybere odborná porota 12 vítězů, jejichž příběhy budou zpracovány do výstavy a vydány jako kniha, autoři i hrdinové příběhů obdrží ceny.

„Nadále hledáme silné životní příběhy lidí, osudy lokalit, kde pomáhali, i nevšední zážitky. Chceme stále dotvářet mozaiku českého dobrovolnictví pro přírodu a památky od roku 1974 až po současnost. V létě 2015 z příběhů zaslaných pomocí webového formuláře vybereme nejlepší příspěvky z druhé etapy a jejich autory oceníme,” uvedl Dalimil Toman, programový ředitel Hnutí Brontosaurus.

„Chtěla jsem pomoci Ukrajině a přitom nepoškodit přírodu. Odstartovali jsme projekt šetrných turistických stezek, které značíme. S vtipem Ukrajincům říkáme, že si mladí lidé z Čech berou dovolenou z práce a platí si za to, aby tam mohli jet na pracovat. Jde jim to skvěle od ruky. Podíleli jsme na značení v oblasti Koločavy, Volovce a Lumšor. Během pár let brontosauři na Ukrajině vyznačili už přes 200 kilometrů stezek. Příprava akcí na Ukrajině není snadná. Má ale smysl,“ dodala Kristina Studená, hrdinka Příběhů nadšení, pořadatelka táborů na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám