Hlavní obsah

Ivančický gymnazista konkuruje vysokoškolákům

Novinky, Redakce Novinky.cz

Student Gymnázia Jana Blahoslava v Ivančicích na Brněnsku Adam Halbich vytvořil odbornou práci – světelný zdroj – takové kvality, že předčí některé bakalářské práce vysokoškolských studentů. Prohlásil to o Halbichovi jeho konzultant Miloslav Steinbauer z Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

Foto: archív Gymnázia Jana Blahoslava

Adam Halbich na svém studentském pracovišti na gymnáziu.

Článek

Adam se zapojil do operačního programu Vzděláváním ke konkurenceschopnosti, který nastartovali na Ústavu teoretické a experimentální elektroniky Fakulty elektrotechniky a informačních technologií VUT.

„Smyslem je propojení vědy, výzkumu, školství a firem s cílem získat mladé talenty z řad středoškolských studentů pro vysokoškolské studium technických oborů,“ sdělil Právu vedoucí Halbichovy práce a jeho učitel fyziky Vítězslav Světlík.

Halbich, patřící mezi nejnadanější studenty, začíná sedmý školní ročník. V loňském se zabýval světelným zdrojem pro biologii, tak se také nazývá jeho práce. Je součástí projektu vypracovaného pro výzkum fotosyntézy rostlin, která bude probíhat v Ústavu molekulární biologie a  radiobiologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, zúčastňuje se rovněž Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity.

Požadavky na ivančického studenta byly značné, se svým svítidlem musel dosáhnout co nejlepší homogenity světelného pole, vysokého světelného výkonu, minima infračerveného záření, spektra blízkého dennímu světlu a regulace jasu od minima do 100 procent.

„Nejdříve Adam zvládl důležité poznatky z fotometrie, z teorie polovodičů, z teorie a praxe záření supersvítivých bílých luminiscenčních diod, následovaly další praktické i teoretické vědomosti,“ líčil Světlík.

Světelný zdroj vytvořený studentem splňuje požadavky, jeho spektrum se blíží dennímu světlu. „Adam dnes dovede kompletovat elektronické zařízení, dokáže sestrojit výkonný zdroj světla s perspektivou využití i  pro osvětlení v domácnosti,“ dodal Světlík. Za svoji práci dostal Adam nejvyšší možnou známku. (tr)

Reklama

Výběr článků

Načítám