Hlavní obsah

Intimní online poradnu Nemocnice Šternberk využilo už přes 16 tisíc zájemců

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S otázkami z oblasti gynekologie a porodnictví zájemci nemusí až do ordinace. Kvalifikované odpovědi na otázky intimních charakteru mohou ženy i muži z celého Česka získávat také online. Nemocnice Šternberk totiž v rámci svých služeb nabízí zájemcům již téměř čtyři roky online poradnu.

Foto: archiv nemocnice

MUDr. Jiří Labounek, lékař gynekologicko-porodnického oddělení, odpovídá na otázky zájemců online poradny nejčastěji.

Článek

Zkušení a kvalifikovaní lékaři v této poradně radí a odpovídají na dotazy ohledně gynekologických obtíží, antikoncepce, plodnosti či těhotenství. Poradna je bezplatná a lze se v ní dotazovat i anonymně, proto je dostupná opravdu všem. Doposud ji využilo na šestnáct tisíc tazatelů a noví přibývají každý den.

Cílem poradny je poskytovat odborné informace a rady v případě neakutních obtíží. „Internetová poradna samozřejmě nemůže nahradit klasické vyšetření u lékaře. V mnoha dílčích problémech a zejména v oblasti poradenství je ale účinným pomocníkem pro širokou veřejnost, který šetří čas jak zdravotníkům, tak pacientům,“ uvedl MUDr. Marek Vaca, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk s tím, že díky snadné dostupnosti konzultace přes internet může poradna pomoci včas zachytit problematické případy pro účinnou léčbu.

Zájem o kvalifikované poradenství ze strany veřejnosti je značný, a to zdaleka ne jen v rámci regionu.

„Lidé mohou psát z celé republiky a dokonce i ze zahraničí, což se také stává. Častěji se samozřejmě dotazují ženy, mužům je ale poradna otevřena stejně tak,“ dodává MUDr. Vaca s tím, že nejčastěji se ženy ptají na antikoncepci, těhotenství, menstruaci či obtíže s otěhotněním. Odpovědi pak dostávají od dvojice lékařů, kteří disponují odbornými znalostmi i mnohaletou praxí v oboru. Motivací k založení poradny přitom byly především zkušenosti z provozu v samotné nemocnici.

„Často se stávalo, že se pacientka při prohlídce nezeptala na to, co ji zajímalo, ať už ze studu, nebo ze zapomětlivosti. S dotazy se pak obracely na zdravotníky telefonicky, přičemž ne vždy bylo v možnostech personálu dotazy efektivně zodpovědět. Pro tyto účely je poradna ideální. Každý může podrobně rozepsat svůj problém či dotaz a zároveň zůstat anonymní, takže se nemusí nijak ostýchat,“ vysvětluje primář Vaca s tím, že velkou výhodou je i časová úspora.

Díky adekvátní odpovědi v pravý čas nemusí pacientky kvůli maličkosti cestovat k lékaři, což jednoznačně oceňují. Důkazem je i šestnáct tisíc dotazů, které se za necelé čtyři roky provozu poradny nasbíraly. Dotazy do poradny mohou zájemci posílat online pomocí jednoduchého formuláře na webu nemocnice, ve kterém stačí vyplnit pouze znění dotazu a nadpis. Podpis či kontaktní e-mail jsou dobrovolné, takže se zájemci mohou ptát anonymně i na věci intimní a osobní.

V historii dotazů je pak možné také vyhledávat pomocí klíčových slov. Online formulář najdete na adrese http://nemocnicesternberk.agel.cz/pracoviste/oddeleni/gyn-por/diskuze.html

Reklama

Výběr článků

Načítám