Hlavní obsah

Igor Chaun uvede film z prostředí dětských domovů na nádraží

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Igor Chaun dokončil dokumentární film Dospělým ze dne na den. Film zachycuje příběhy mapující život mladých lidí po odchodu z dětského domova. Premiéra dokumentu proběhne 25. dubna na hlavním nádraží v Praze od 14.00 a 19.30 hodin. Ihned poté se film vydá do dětských domovů po celé ČR.

Foto: Mimo Domov z.s.
Článek

Cílem filmu je upozornit na nelehkou situaci mládeže, která opouští po dosažení plnoletosti dětské domovy a je odkázána zcela sama na sebe, jak se postavit na vlastní nohy.

Producentem filmu s příběhy mladých lidí, kteří opustili dětský domov a stavěli se na vlastní nohy, je podnikatel Kamil Vacek, majitel společnosti TCCM. Ten s nápadem přišel a rozhodl se ve spolupráci s organizací Mimo domov film zrealizovat. Režie se ujal Igor Chaun, kterého téma rychle nabyté dospělosti mládeže z "děcáků" doslova pohltilo. 

Sám jsem byl v dětství dosti problémové dítě, a tak mám respekt k lidem, kteří mají ztížený start do života. S pár tisícovkami v kapse stojí před děcákem a nevědí příliš, co v reálném světě dělat. Jak si pronajmout byt, jak nakoupit, jak jednat s úřady. Často propadají sociální fobii a hrozí, že se chytnou „špatné party“, která jim nabídne zdání pospolitosti… A tak se rozjedou drogy, dluhy a někdy i prostituce. Je to nezáviděníhodná situace, kterou si my ostatní těžko dokážeme představit. A ukazuje to na zásadní systémovou chybu,“ říká režisér Igor Chaun.

Jeho slova potvrzuje i Klára Chábová, předsedkyně spolku Mimo domov, který se tématu života mládeže v dětských domovech dlouhodobě věnuje.

„Stále se potýkáme s tím, že děti, které opouštějí dětské domovy, nejsou na dospělý život připraveny. Ročně do této ohrožené skupiny patří zhruba tisícovka mladých lidí a řada z nich neuspěje, protože si nenajde práci, neumí fungovat samostatně, mají velmi nízké sebevědomí a není nikdo, kromě neziskových organizací, kdo by jim pomohl se zorientovat a začlenit," vysvětluje Chábová.

Film Dospělým ze dne na den si klade za cíl na tyto problémy upozornit a vyvolat legislativní změny v systému ústavní péče. „Přáli bychom si, aby se tématem zabývali poslanci i regionální politici,” dodala Chábová.

Film bude celý rok promítán přímo v dětských domovech, aby děti motivoval pozitivními příklady jejich starších vrstevníků, kteří to zvládli a upozornili na chyby těch, kteří se dostali do životních pastí.

Na jedinou veřejnou premiéru, která proběhne 25. dubna na pražském hlavním nádraží se můžete zaregistrovat na www.dospelymzednenaden.cz. Vstupné je zdarma. 

Reklama

Výběr článků

Načítám