Hlavní obsah

I v Rožnově už můžete nakupovat "bez obalů"

Novinky, Hana Halaštová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanci zažívají nákupy rozvažovaných potravin a díky aktivitě hnutí Bez obalů vznikají prodejny, ve kterých si můžete nechat navážit potraviny do přinesených sklenic, nádob či sáčků. Od ledna letošního roku je taková to prodejna i v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Hana Halaštová

Bez obalový obchod v Rožnově p.R. MVDr. Zuzana Neřádová

Článek

Už jsme si zvykli, že ochrana přírody pronikla do každodenních činností – šetříme energie, třídíme odpad, recyklujeme. Najdou se lidé, kteří jdou ještě dál a přemýšlí o svých nákupech – dávají přednost lokálním potravinám nebo omezují používání jednorázových tašek a sáčků. A nebo nakupují v bezobalových obchodech, do kterých si mohou přinést své dóz na nákup.

Jak se nakupuje v bezobalové prodejně? Důležité je mít svůj nákup v čem odnést – tedy přijít s vlastním sáčkem, sklenicí nebo dózou. Do vámi přineseného obalu vám obsluha odváží libovolné množství výrobku, které následně zaplatíte – hotově či platební kartou. Že se jedná o opravdu libovolné množství, ukazují statistiky z testovacího prodejního měsíce ledna: „Prodali jsme čokoládu „do hrsti na ochutnání“ i 5 kg máku,” směje se příjemná paní prodavačka.

Obchod nabízí semínka, ořechy, luštěniny, ale i sušené ovoce, cukr či sůl. Hlavním kritériem je lokálnost produktu – pohanka ze Zubří, špaldová lámanka ze Studénky či české fazole. Pokud výrobek nemůže být český, je důležitá kvalita produkce, a teprve dalším kritériem je cena. Ta je ale díky bezobalové filosofii nižší než u balených výrobků.

A jak je s legislativou? „Už máme úspěšně za sebou kontrolu ze Státní zemědělské s potravinářské inspekce,” hlásí majitelka MVDr. Zuzana Neřádová. „To je pro nás důležité, protože na bezobalové obchody se kladou přísnější nároky než na běžné obchody.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám