Hlavní obsah

Hvězdou letošního ročníku festivalu Město čte knihu se v Šumperku stal Ivan Kraus

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Město čte knihu potěšil milovníky kvalitní literatury v Šumperku. Široká kulturní nabídka je už podvanácté donutila, aby opustili domácí čtenářská zákoutí a vydali se konfrontovat své literární zážitky s jinými knihomoly, kteří žijí v podhůří Jeseníků.

Foto: Městská knihovna Šumperk

Spisovatel Ivan Kraus podepisuje knihu nakladateli Pavlu Ševčíkovi.

Článek

Povídky z Čítanky Ivana Krause se 11. listopadu přednášely i dramatizovaly v knihovně, domě kultury, ve Vile Doris, muzeu, kostele, divadle, na Komíně, v Klubu důchodců i v klubovně Svazu nevidomých a slabozrakých.

Humorné i vážné příběhy oblíbeného autora interpretovali šumperští středoškoláci, profesionální herci, ochotníci a další dobrovolníci. Všichni sklidili uznání a zasloužený potlesk, největších ovací se však dočkal sám spisovatel, který na festival dorazil osobně spolu s manželkou Naděždou Munzarovou. 

„Prožil jsem v Šumperku hezké dva dny. V uplynulých letech se festival věnoval autorům jako například Ludvík Vaculík, Jiří Suchý, Vladimír Körner. Letos vyšla má kniha, a to dokonce v tvrdých deskách, což je luxus. Četlo se, promítalo se, festival měl vysokou návštěvnost, bylo mi dobře. V šumperské knihovně mají schopné lidi,“ pochválil spisovatel ve vysílání Českého rozhlasu organizátory šumperského literárního festivalu. 

„Když jsme se na Ivana Krause obrátili s žádostí, zda bychom mohli vydat jeho povídky, byl velice vstřícný a ochotný, což nás potěšilo. O setkání s ním měli lidé velký zájem, autogramiáda se vydařila,“ vyjádřila spokojenost také organizátorka festivalu, knihovnice Zdeňka Daňková. 

Obálku k Čítance Ivana Krause vytvořil nedlouho před odchodem do uměleckého nebe Adolf Born. 

„Ilustraci odevzdal 12. května a 22. května zemřel. Už od začátku jsme chtěli uspořádat výstavu jeho děl, byl však velmi unavený a neměl chuť nic připravovat. Nakonec jsme se rozhodli vytvořit výstavu na jeho počest,“ objasnila Daňková. 

Obálky knih, které Adolf Born ilustroval, si zájemci mohou prohlédnout v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku ještě do konce letošního roku. Pospíšit by si měli také ti, kdo chtějí zakoupit Čítanku Ivana Krause, vydanou u příležitosti letošního festivalu. 

„Kniha je zajímavá mimo jiné tím, že kromě Krausových povídek obsahuje i originální ilustrace autora textu, které dosud nikde nevyšly. Také proto je o ni mimořádný zájem. Distributoři už celý náklad rozebrali, zatím je však kniha ještě k dostání v knihkupectvích,“ uvedl nakladatel Pavel Ševčík z nakladatelství Veduta. 

Podzimní literární festival se v Šumperku odehrál už podvanácté. V jeho počátcích se organizátoři inspirovali v německém partnerském městě Bad Hersfeldu. 

„Hned první ročník byl nezapomenutelný a od té doby je akce rok od roku lepší,“ vysekla organizátorům poklonu Marie Gronychová, ředitelka Vlastivědného muzea. 

„V letošním roce se povedla i čtenářská štafeta. Každý den od pondělí do pátku se četlo vždy na jedné základní a střední škole. Všichni zapojení čtenáři pak obdrželi placku s logem letošního festivalu. V mateřinkách a na prvním stupni základních škol měla úspěch akce Babičky a dědečkové čtou dětem,“ přiblížila ředitelka knihovny Kamila Šeligová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám