Hlavní obsah

Hurvínek vrátil čas více než o půl století zpět

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte se zmást, nejde o známou dřevěnou postavičku, ale o kolejové vozidlo, motorový vůz řady 131.1, který vezl 20.srpna padesátku lidí na výlet z Brna do Zastávky u Brna a Oslavan, v rámci akce ČD s názvem "Motoráčkem za permoníky."

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Přezdívku Hurvínek si tento malý motoráček vysloužil nejspíše pro své dřevěné obložení interiéru, nebo proto, že podívá-li se na něj člověk zepředu a vůz má otevřeny dveře na levé, i pravé straně, malinko připomíná hlavu stejnojmenné loutky.

České dráhy s tímto motorovým vozem v létě pořádají sérii poznávacích výletů, z nichž jeden z posledních, se konal právě v sobotu 20.srpna. Cesta vlaku vedla z Brna do obce Zastávka u Brna, kde byli cestující přepraveni autobusy do Zbýšova. Tam si prohlédli Muzeum průmyslových železnic a svezli se úzkorozchodnou železnicí. Motoráček mezitím pokračoval směrem na Ivančice a Oslavany, kam výletníci byli opět přepraveni autobusy. V Oslavanech je na zámku muzeum hornictví a energetiky, se zajímavými expozicemi. Lze tam vidět výstavky o místních přírodních zajímavostech, zaměřené zejména na horniny, historii těžby uhlí a samotnou historii energetiky, včetně starých elektrospotřebičů.

Zajímavé na této jízdě bylo také to, že ji v dobových kostýmech doplnilo občanské sdružení Kolejová, z města Blanska. Protože motoráček byl v provozu hlavně v 50. a 60.letech minulého století(ale výjimkou nebylo jeho nasazování na tratě ještě v 90.letech), mohli zde výletníci potkat například dívku oblečenou jako z retrosnímku Rebelové, příslušnici hnutí Hippies, či dělníka s aktovkou a fajfčičkou vracejícího se z práce, což dokreslilo atmosféru celé jízdy.

Počasí se zdá se umoudřilo a vrátilo se nám léto, takže celá akce byla velmi hezká a vydařená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám