Hlavní obsah

Humorná velikonoční prohlídka a krásná zámecká kaple - důvod, proč navštívit zámek Vizovice

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vizovický zámek od Velikonoc nabídne svým návštěvníkům prohlídku nově rekonstruované zámecké kaple. Její interiér, plný jemných detailů, lze označit za skvostný a rozhodně stojí za návštěvu, stejně jako zámek samotný.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Levé křídlo Vizovického zámku ukrývá jedinečnou kapli

Článek

Vizovický zámek pocházející z poloviny 18. století nechal vystavět Heřman Hannibal z Blümegenu, pozdější královehradecký biskup. Ale historie místa je mnohem starší. Již v roce 1261 byla vydána zakládací listina, která vedla ke zřízení cisterciáckého mužského kláštera Rosa Mariae, zvaného Smilheim. Listinu vydal Smil ze Střílek za přítomnosti krále Přemysla Otakara II. a Bruna ze Schauenburku, olomouckého biskupa, který se podílel mj. na založení měst Uherské Hradiště a Kroměříž.

Zámecká kaple je umístěna v levém (jižním) křídle zámku a skrývá řadu jedinečných dokladů mistrovství architekta Františka Antonína Grimma a sochaře Ondřeje Schweigla. 

Ač je kaple nevelká, jsou její součástí hned 4 oltáře. Nad hlavním oltářem je dvěma anděly nesen zázračný obraz Panny Marie Matky Dobré Rady, jíž je kaple zasvěcena. Na dalších oltářích jsou obrazy Sv. Jan Nepomucký, Kajícník s lebkou a sv. Jan z Boha.

Hlavní oltář je také místem pro zcela výjimečnou sbírku relikvií. Ve dvanácti zlacených schránkách, pojmenovaných podle měsíců v roce, je uloženo 365 ostatků svatých. Údajně větší sbírku relikvií na našem území shromáždil pouze král Karel IV.

Zámek ve Vizovicích je národní kulturní památkou ve správě Národního památkového ústavu. Kromě zámecké kaple nabízí další dva prohlídkové okruhy. Zámecké interiéry patří k těm nejvíce zachovaným v celé České republice, zámek se řadí k nejhonosnějším sídlům své doby. Okouzlí vás nejen sály a předměty mobiliáře, ale také vzácné sbírky obrazů.

Za prohlídku stojí také romantická zámecká zahrada. Mlsné jazýčky pak uspokojí zámecká čokoládovna.

V prostorách zámku probíhá během sezony, která právě začíná, řada zajímavých akcí. V pondělí 6. dubna se návštěvníci mohou těšit na prohlídku s názvem Zámecké Velikonoce. Jde o prohlídku "na veselou notu", jejím obsahem je také humorné povídání pro milovníky i odpůrce velikonočních svátků.

Vizovice leží 15 km východně od krajského města Zlína na silnici I/49, jsou cílovou stanicí železniční tratě č. 331 Otrokovice - Zlín - Vizovice. Kromě zámku je zde možné navštívit muzeum výroby ovocných destilátů - Distillary Land R. Jelínek, výrobnu čokolády, je zde k dispozici turistická trasa KČT pro vozíčkáře. Z Vizovic lze podniknout pěší túry na rozhledny Vartovna a Doubrava. 

Reklama

Výběr článků

Načítám