Hlavní obsah

Hudební publicista Jiří Černý představí tvorbu legendy americké country Johnnyho Cashe

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslechový pořad, v němž renomovaný hudební publicista Jiří Černý představí to nejlepší z tvorby amerického country zpěváka Johnnyho Cashe, proběhne ve čtvrtek 21. května v Domě kultury v Kroměříži.

Foto: archiv Domu kultury Kroměříž

Plakát na poslechový pořad Jiřího Černého v Kroměříži.

Článek

Jiří Černý (ročník 1936) je legenda mezi hudebními kritiky, který má na svém kontě nespočet recenzí a pěknou řádku knih (Zpěváci bez konzervatoře, Poplach kolem Beatles, Hvězdy světových mikrofonů, Určitá míra facky, Jiří Černý v bílém). Pravidelně pořádá antidiskotéky, poslechové pořady a v roce 2013 byl Ministerstvem kultury ČR oceněn za přínos v oblasti hudby.

Pro svůj poslechový pořad, který uvede v Kroměříži, zvolil tvorbu Johnnyho Cashe (1932 – 2003). Ten proslul především díky country muzice, ale svým rozsahem se zabydlel i v dalších hudebních žánrech. Podle mnoha hudebních kritiků se stal jedním z nejvýznamnějších amerických zpěváků dvacátého století.

Johnny Cash byl dobře znám nejen svým černým oblečením a skromným pozdravem při zahajování svých koncertů Hello, I'm Johnny Cash…, ale je držitelem mnoha ocenění. Má také hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a ve své době se stal nejmladším umělcem, který byl uveden do Country Music Hall of Fame.

Mezi nejznámější písně, které nesou jeho rukopis, patří jeho prvotiny ve stylu country a rockabilly, „Hey Porter“ nebo „Cry, Cry, Cry“, „Folsom Prison Blues“ tvořící jeho image desperáta, hity „I Walk the Line“, „Ring of Fire“ a „Man in Black“, žertovná „A Boy Named Sue“, „Jackson“, duet s jeho druhou ženou, June Carter Cash z Carter Family, ale také cover verze rockových písní jako „Hurt“, nebo „Personal Jesus“. Tématy mnoha Cashových písní, především pak těch z konce kariéry, jsou smutek a bolest, ale také naděje a vykoupení.

Poslechový pořad, v němž Jiří Černý seznámí s tvorbou a životem nejslavnějšího amerického country zpěváka Johnnyho Cashe, proběhne v Hudebním sále Domu kultury, začátek je stanoven na 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám