Hlavní obsah

Hudební léto Kuks vyvrcholí koncertem Ivana Ženatého a Jaroslava Tůmy

Novinky, Dana Ehlová

V sobotu 22. srpna se uzavře šestý ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. Na závěrečném koncertu vystoupí vynikající houslista a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý spolu s docentem pražské AMU Jaroslavem Tůmou, který zahraje na varhany a kladívkový klavír.

Foto: Ivan Ženatý (archiv)

Na závěrečném koncertu festivalu Hudební léto Kuks vystoupí vynikající houslista a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý.

Článek

"Vedle Bachovy Ciaccony d moll v úpravě pro housle a varhany Felixe Mendelssohna-Bartholdyho zazní výběr fug z cyklu 36 fug pro klavír Antonína Rejchy. V kontrastu k Rejchovým fugám vyvrcholí celý festival novodobou premiérou skladby Duetti pro housle a kladívkový klavír Jakuba Jana Ryby, u něhož si v letošním roce připomínáme 250 let od narození a 200 let od úmrtí," vystavil pozvánku k návštěvě kostela Nejsvětější Trojice v Kuksu v sobotu 22. srpna člověk nejpovolanější – ředitel a dramaturg festivalu Vít Havlíček.

"Rejcha i Ryba byli téměř vrstevníky, ale díky jejich různému osudu se životní pouť každého z nich odebírala odlišnou cestou. Rejchova osobnost je výrazně kosmopolitní a jeho dílo, fugy obzvlášť, jsou velmi novátorské. Ryba je naopak výrazně spjat s kantorskou tradicí a jeho dílo je často chápáno jako ryze české," dodal.

Přehlídka Hudební léto Kuks si za dobu trvání získala své stálé příznivce, kteří spolu s dalšími milovníky krásné hudby pravidelně plní kukský kostel Nejsvětější Trojice.

Svým významem překročil festival, jehož pořadatelem občanské sdružení Královédvorský chrámový sbor a správa Hospitalu Kuks, rámec regionu i celého kraje, o čemž svědčí fakt, že záštitu nad šestým ročníkem převzali ministr kultury Daniel Herman, kardinál Dominik Duka a šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.  

Ohlasy návštěvníků na koncerty řady špičkových interpretů, mezi nimiž letos nechyběl ani sólista Vídeňské státní opery Adam Plachetka, polská sopranistka Natalia Rubiš nebo soubor Collegium 1704, jsou velmi kladné a ne jinak se vyjadřuje také odborná hudební kritika.  

Tato mimořádná přehlídka si dala za cíl obohatit letní kulturní nabídku na Kuksu a to se organizátorům beze zbytku daří. „Snahou je zvyšovat úroveň festivalu, zejména ve výběru interpretů a volbou dramaturgie. Velice nás těší, že si festival vybudoval stálé publikum, které je nejen z Královéhradeckého kraje, ale i ze vzdálenějších míst České republiky,“ řekl Vít Havlíček, a tak je jasné, že i v příštím roce si hudební příznivci  přijdou v kostele Nejsvětější Trojice na své.

Koncert Ivana Ženatého a Jaroslava Tůmy začíná v 18 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám