Hlavní obsah

Hřbitov jako galerie pod širým nebem

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky se již členové Spolku pro záchranu historických památek Přešticka snaží obrátit pozornost veřejnosti k nejstarší části hřbitova v Přešticích, jako významnému kulturnímu dědictví města. Kromě adopce ohrožených hrobů se rozhodli pojmout tento prostor jako netradiční galerii.

Článek

V loňském roce se zasadili o pozastavení likvidace nejstarších hrobů s cennými náhrobky, které již ztratily své majitele. Zorganizovali tři veřejné komentované prohlídky, které zájemce provedly po místech posledního odpočinku osobností, které se nějakým způsobem zapsaly do historie města.

A 29. října 2017 se zde konala vernisáž první, "dušičkové" výstavy klatovské výtvarnice a přeštické rodačky Jaroslavy Papežové Zahrada času. Výstava představila její akvarelové malby s funerální a církevní tematikou, doprovodné texty informovaly o historii přeštického hřbitova a potřebě jeho ochrany a péče o něj. Panely s obrázky dále provázely na vybraných hrobech ukázky tzv. landartu. Návštěvnicky byl tento počin velmi úspěšný, takže se netradiční galerie dočká letos další obměny.

Druhá z výstav pod širým nebem připomene 110. výročí úmrtí "bohatýra ducha a práce", největšího přeštického rodáka Josefa Hlávky. Celkem 15 panelů při hlavní hřbitovní cestě přiblíží prostřednictvím unikátních, dosud nezveřejněných fotografií dva dny velkolepých pohřebních slavností v Praze, Lužanech a Přešticích 15. a 16. března 1908.

Vernisáž se uskuteční 16. března 2018 ve 13 hodin u vchodu do přeštického hřbitova a výstava potrvá až do 31. srpna letošního roku. Na realizaci akce se podílely vedle Domu historie Přešticka také ZŠ Josefa Hlávky v Přešticích a Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových v Praze. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám