Hlavní obsah

Hradozámecká noc na Loučeni přinese koktejl nejlepších prohlídek i koncert

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní 7. ročník Hradozámecké noci na zámku Loučeň přinese již tradičně pestrý koktejl nejlepších prohlídek ze zámecké nabídky non-stop až do rána. Prohlídky začnou v 18 hodin a budou probíhat až do 6 hodiny ranní. Poslední srpnovou sobotu zakončí pohádkové prázdniny oslavou s kapelou Mirai.

Foto: Loučeň
Článek

Výtvarná podoba známého pohádkového loupežníka Rumcajse byla uvedena na svět poprvé v roce 1967, tedy právě před 50 lety. Autorem kreslené postavičky a jeho rodiny, Manky a Cipíska, je akademický malíř Radek Pilař. Tomu byla předlohou stejnojmenná kniha spisovatele Václava Čtvrtka. Ten příběh dříve poctivého ševce a poté loupežníka vtiskl do svého milovaného města Jičína a blízkého okolí.

Rumcajs se proto letos stává hlavním celoročním motivem Jičína i námětem akce inspirované výročím Rumcajse na Loučeni Pohádkové léto na zámku Loučeň. 

Poslední srpnovou sobotu oslaví na zámku konec prázdnin s kapelou Mirai. „Letošní 7. ročník Hradozámecké noci na zámku Loučeň se koná poslední srpnovou sobotu a přinese již tradičně pestrý koktejl těch nejlepších prohlídek z naší zámecké nabídky non-stop až do rána. Začátek prázdnin jsme slavili s Elánem, konec oslavíme s kapelou Mirai (21 - 22 hodin),” uvedla Kristýna Nováková, asistentka ředitelky Loučeň, a. s.

Atmosféru zámeckých komnat po setmění, kdy na cestu honosnými pokoji svítí tak, jako za starých časů, jen desítky voskových svíček, si nejlépe vychutnáte při noční prohlídce o Hradozámecké noci. Prohlídky začnou v 18 hodin a budou až do 6. hodiny ranní. 

Prohlídky zahájí Dětské prohlídky, v nichž děti poznají zámek ze své dětské perspektivy. Provádět je bude kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník a ukáží jim přesně to, co děti zajímá. Při speciálních Čokoládových prohlídkách zámku odhalíte tajemství čokolády. V jejich průběhu se bude o čokoládě nejen mluvit ale čokoláda se bude i koštovat. Prohlídky s Bílou paní - Její Milostí paní Terezií Berkovou z Dubé, nabídnou všechno bílé.  

Aristokratická prohlídka je prohlídka s několika herci představující jednotlivé členy knížecí rodiny a několik scének ze života na zámku. Napřiklad kněžna vyvolává duchy v čínském salonku. Večerníček s kněžnou Marií - kněžna bude číst dětem pohádku na dobrou noc. Kněžna Marie je autorka a ilustrátorka pohádek. Kastelánská prohlídka představí zákulisí práce kastelána na zámku. Celým zámkem povede 1,5 hodiny dlouhá prohlídka zámku, a to i místy, které nejsou v prohlídkové trase, jako půda, nebo sklep. Za tajemstvím - to neprozradím, ale jde o příběhy spojené s loučeňským zámkem, jedna je o Ohnivém psu Alfonsovi,” uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

Pokud navštívíte více prohlídek, tak počínaje druhou je vstup 40 Kč. Pro ty, co si Hradozámeckou noc chtějí užít se vším všudy, je i letos možnost přespání ve vlastním stanu nebo v zámecké oranžerii

Reklama

Výběr článků

Načítám