Hlavní obsah

Hradozámecká noc 2018 nabídne velkolepé rozloučení s létem na hradech a zámcích

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty 25. na neděli 26. srpna, představí památky v jiném světle – v netradiční době a se speciálním programem jako místa neustále živá. Do Hradozámecké noci se také letos zapojí téměř 100 nejvýznamnějších památek.

Foto: NPÚ
Článek

Každý rok se na některé z památek odehrává hlavní program – v letošním roce bude hlavním hostitelem zámek Kynžvart.

Na zámku Kynžvart zažijete kouzelný návrat starých časů, budete sdílet radost z  konce dlouhých napoleonských válek a vrátíte se do doby panování kancléře Metternicha. Stanete se na chvíli knížecími hosty a ochutnáte speciality dobové slavnostní tabule. Eva Pilarová zavzpomíná na rok 1964, kdy na Kynžvartu natáčela film Kdyby tisíc klarinetů, který mohou zájemci zhlédnout s vynikajícími českými herci – Janou Brejchovou, Waldemarem Matuškou, Hanou Hegerovou, Karlem Gottem, Vlastimilem Brodským a Evou Pilarovou.

Valdštejnský palác, sídlo Senátu Parlamentu ČR, bude mimořádně přístupný návštěvníkům až do pozdních večerních hodin. Valdštejnskou zahradu navíc zazní koncert Harmcore Jazz bandu a příchozí se mohou těšit i na zajímavý příběh o sochách ve Valdštejnské zahradě.

Zahrady pod Pražským hradem rozsvítí louče a svíčky noční prohlídky a prodlouženou otevírací dobu naplní vystoupení šermířů s ukázkami dobových bojových umění nebo barokní hudba.

Hrad Český Šternberk přenese návštěvníky do roku 1859, kdy na Českém Šternberku tráví léto Terezie hraběnka ze Sternberga se svými pěti dětmi.

Staré dobré časy a dobu, kdy byla republika ještě v plenkách, připomenou kostýmované prohlídky bytem pana správce na hradě Nové Hrady. Vyhlášenou tradici schwarzenberských lovů na zámku Hluboká v prohlídce soukromými apartmány zpestří lovečtí trubači a ochutnávka zvěřinových specialit. Na hradě Šternberk průvodci v historických kostýmech doplní výklad o zajímavosti ze života šlechty i poddaných v středověku.

Hradozámecká noc přinese na hradě Křivoklát promítání historických českých filmů v rámci filmového festivalu NOIR, který zde bude probíhat.

„Za tajemstvími loučeňského zámku se vydáte na zámek Loučeň, nabídne již tradičně pestrý koktejl těch nejlepších prohlídek ze zámecké nabídky non-stop až do rána.

Večer s pohádkami Zdeňka Trošky proběhne na zámku v Horšovském Týně. Výstavou kostýmů a rekvizit z oblíbených pohádek vás provedou filmoví odborníci, v zámeckém kině budete moci shlédnout jednu z troškových pohádek.

Hrad Rožmberk připomene významné příslušníky rodu Buquoyů a jejich sklářskou produkci v 19. století. Těšit se můžete na hudební vystoupení nebo na volnou prohlídku výstavy Hyalitová partie aneb „dáma bere krále“.

Během speciálních prohlídek na Karlštejně se seznámíte s karlštejnskými zločiny, které se na hradě udály. Nebude chybět ani tradiční promítání filmového muzikálu Noc na Karlštejně.

Sedm smrtelných hříchů poznáte na hradě Švihov během oživených nočních prohlídek. Na hradu Grabštejn budete moci sledovat příběh, během něhož se dozvíte strašlivé tajemství... Nočním hradem s pivovarem aneb Tajemství staré bambitky poodhalí hrad Bítov.

Zámek Kozel láká na Bohémské Kozlování - Swinging Garden Party

s drinkem při prohlídce. Romantický večerní zámek na konci prázdnin si prohlédnete v Ratibořicích volně, bez průvodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám