Hlavní obsah

Hrad Křivoklát zve na Festival koncertů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Folková skupina Nezmaři, rocková legenda kapela Keks a Michal Šindelář, hudební uskupení Hradišťan & J. Pavlica. Kulturní festival Léto na Křivoklátě - to je festival koncertů, divadelních představení a výstav, noční prohlídky a další zábavy. V pátek 19. července zahájila sérii koncertů skupina Nezmaři.

Foto: hrad Křivoklát

Skupina Nezmaři

Článek

Folková skupina Nezmaři byla založena Pavlem Zajícem, Zdeňkem Hejkrlíkem, Zdeňkem Svobodou a Lubošem Hrdličkou počátkem roku 1978 jako scénická kapela Divadla dramatických textů se zkratkou DDT.

V devadesátých létech se skupina zprofesionalizovala a postupem času se stala jednou z funkčně nejstarších kapel české folkové scény.

Jejich tvorba se posunula od převzatých skladeb světových folkových celebrit, opatřených vlastními texty, až k vlastní produkci písniček, doplněných příspěvky spřátelených hudebníků a textařů.

Skupina je charakteristická vícehlasým vokálem s doprovodem akustických nástrojů. Její repertoár tvoří převážně vlastní písně, ale i světová folková klasika.

V současné sestavě vystupuje s koncertním programem, v něm během jednoho koncertu zazpívají písničky ze všech období kapely od historie až po současnost.

Kapela Keks a Michal Šindelář

Již tradiční koncert rockové legendy Keks a Michala Šindeláře se uskuteční 26. července na I. hradním nádvoří hradu Křivoklát.

Rocková kapela Keks založená na přelomu roku 1981 a 1982 působí na rockové scéně více než 30 let. Zpočátku kapela kopírovala především své vzory - Deep Purple, Sweet, Slade a další. V době totalitního režimu se anglicky zpívat nesmělo, proto na jejich muziku psal Štěpán Kojan a Petr Dudík vlastní české texty.

Autorem drtivé většiny písní je tak Štěpán Kojan, který do současnosti zhudebnil zhruba 500 svých textů. Největší hit Víš patří dnes už k zlidovělým písním.

Hradišťan & J. Pavlica

Letošní Křivořezání na hradě Křivoklát zakončí Hradišťan & J. Pavlica, oblíbené hudební uskupení s širokým žánrovým záběrem, dne 3. srpna.

Hradišťan vznikl již v roce 1950 v Uherském Hradišti. Inspirací pro jejich hudbu byla lidová tradice, dnes překračují žánrové hranice a vystupují s nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož inspiračním zdrojem byla zejména v počátcích jeho existence lidová tradice.

Od roku 1978 je uměleckým vedoucím Hradišťanu houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica, pod jehož vedením se dramaturgie začala postupně transformovat do širších souvislostí historických, geografických, ale i společenských.

Dnes je Hradišťan profesionálním tělesem, které programově pracuje zejména s odkazem lidové tradice, překračuje hranice hudebních žánrů a spolupracuje s osobnostmi různých kultur celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám