Hlavní obsah

Hrad Karlštejn zažil návštěvu prezidenta po 86 letech

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident České republiky Václav Klaus přijal pozvání Jeho Eminence kardinála Dominika Duky na Rekviem za Karla IV. v Kapli svatého Kříže na Karlštejně. Spolu s dalšími vzácnými hosty tak ve čtvrtek 29. listopadu při bohoslužbě v Kapli svatého Kříže vzpomněli na výročí úmrtí císaře Karla IV.

Foto: Management hradu

Prezident Václav Klaus si v doprovodu kastelána hradu prohlíží kopie korunovačních klenotů

Článek

Management hradu ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským a Českou televizí připravili u příležitosti 634. výročí úmrtí císaře římského a krále českého Karla IV. bohoslužbu v Kapli svatého Kříže a její přímý přenos na ČT2.

Hlavním celebrantem a zároveň iniciátorem bohoslužby byl kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český, který k bohoslužbě pozval také prezidenta republiky Václava Klause. Ten se tak stal v pořadí druhým prezidentem Československé a České republiky, který od roku 1918 navštívil ve své funkci hrad Karlštejn. Jeho prvním a posledním předchůdcem byl T. G. Masaryk, který spolu s chotí navštívil Karlštejn 16. července 1926.

Mezi vzácnými hosty byla také předsedkyně poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta Václav Malý, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a další vzácní hosté.

Po skončení bohoslužby si pak hosté v doprovodu kastelána hradu prohlédli některé prostory hradu Karlštejn a kopie české a císařské koruny v Mariánské věži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám