Hlavní obsah

Hrad Buchlov o víkendu spustí novinku: speciální prohlídky pro děti

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Buchlov, který je jednou z nejoblíbenějších památek ve Zlínském kraji, připravil novinku pro nejmenší návštěvníky. Rodiče s dětmi i školní výlety mohou využít nový prohlídkový okruh, který je seznámí s historií Buchlova hravou formou. První prohlídky se uskuteční o nadcházejícím víkendu.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Buchlov je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Zlínském kraji.

Článek

"Prohlídky památek a památkových objektů jsou velkým lákadlem především pro dospělé, ti už totiž obvykle alespoň částečně znají historické souvislosti, umějí se orientovat v letopočtech a dokáží patřičně ocenit hodnoty, které nám naši předkové zanechali. Při výletu s menšími dětmi ale může nastat problém. Děti jsou sice zlákány vidinou, že na hradě bydlela princezna a možná tam doteď straší bezhlavý rytíř, ale po více než hodině detailního výkladu je naopak straší množství letopočtů a dat, nic neříkajících jmen a dalších pro ně nudných údajů. Kastelán hradu Buchlova proto se svými spolupracovníky připravil na letošní sezónu nový prohlídkový okruh, který patří speciálně dětem, a to zvláště věkové kategorii 5 až 11 let," vysvětlila Dagmar Šnajdarová z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, pod které Buchlov patří.

Děti během prohlídky projdou celkem 22 zastaveními - navštíví mj. známou lípu neviny, která podle pověsti roste kořeny vzhůru, černou kuchyni, hradní studni, zbrojnici či barokní ložnici a sbírky Berchtoldů, zavítají i do místnosti, kde je uložena skutečná mumie, či na vyhlídkovou věž. Hrad si prohlédnou v doprovodu školeného průvodce v historickém kostýmu. Z výkladu jsou vypuštěny téměř všechny letopočty a další pro děti nezajímavá data. O to více se toho dozví o životě na hradě a o legendách, které se k hradu vážou. Prohlídka trvá 45 - 60 minut, podle stáří a počtu dětí.

Součástí vstupenky k dětské prohlídce je tištěný průvodce S pastelkami po hradě Buchlově - drobná publikace doplněná malými pastelkami, která obsahuje portréty osobností, erby určené k vymalování, bludiště, spojovačky, hádanky, poutavé ilustrace a přehledné popisky. Je v ní i prostor pro to, aby si malý návštěvník odnesl svou vlastní osobní vzpomínku. Do průvodce si může vlepit vstupenku jako důkaz „dobytí“ hradu, zapsat své poznámky o účastnících výletu a opatřit dokument hradním razítkem.

První prohlídky na dětském okruhu se uskuteční o tomto víkendu 21. a 22. dubna, vždy v 11 a 14 hodin. V těchto časech se budou prohlídky konat i během celé turistické sezóny - v dubna a říjnu o sobotách a nedělích, od května do září denně mimo pondělí. Kapacita je omezená na 35 osob, doporučuje se proto rezervace předem.

Dětské prohlídky mohou využívat také školní kolektivy při školních výletech. Objednávat je lze mailem na adrese hrad@hrad-buchlov.cz nebo na tel. čísle 572 595 161. Ještě během dubna má být spuštěna online rezervace na webu hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám