Hlavní obsah

Hostem Komorní filharmonie Pardubice bude skladatel, dirigent a jazzový pianista Milan Svoboda

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komorní filharmonie Pardubice připravila pro své příznivce další hudební bonbónek. V rámci cyklu koncertů Máme hosty se ve čtvrtek 21. dubna v Sukově síni v Pardubicích představí přední osobnost české hudební scény - jazzový pianista, dirigent a skladatel Milan Svoboda.

Foto: Milan Svoboda (archiv)

Hostem Komorní filharmonie Pardubice bude čtvrtek 21. dubna v Sukově síni v Pardubicích jazzový pianista, dirigent a skladatel Milan Svoboda.

Článek

Na pódiu pardubické Sukovy hudební síně se Milan Svoboda zhostí dvojrole sólisty a dirigenta a spolu s orchestrem zavede posluchače do dvou hudebně odlišných světů - světa melodií slavných Beatles a dále do dobrodružného světa Knihy džunglí.

Jak se tento koncert zrodil, prozradila ředitelka Komorní filharmonie Pardubice Jarmila Zbořílová: „Milana Svobodu jsme oslovili s nabídkou spolupráce a potěšilo nás, s jakým nadšením ji obratem  přijal.”

Koncert, který se uskuteční 21. dubna, se stane mimořádnou příležitostí vychutnat si beatlesovské melodie, na nichž - stejně jako Milan Svoboda - vyrostly generace a generace hudebních fanoušků. Známé písně tentokrát zazní zcela netradičně a to v podání smyčců doprovázených jazzovým klavírem, který přidá jejich provedení na hravosti a lehkosti.

Host večera kdysi prohlásil, že písně Beatles ho vždycky lákaly k nějakému zpracování, a tak to zkusil. Nápady dvojice McCartney / Lennon vtělené do deseti písní upravil pro symfonický orchestr a vzdal tak hold jejich geniální melodice. Vznikl projekt, který v roce 2010 nahrál s Moravskou filharmonií Olomouc pro album Hommage aux Beatles.

V další části koncertu z Máme hosty přijde na řadu příběh Mauglího v podobě orchestrální svity z baletu pro symfonický orchestr.

Svita z baletu Mauglí pro symfonický orchestr vznikla v roce 1999 - Milan Svoboda ji sestavil a upravil ze své celovečerní baletní hudby, kterou zkomponoval v roce 1996 pro Národní divadlo v Praze. Poprvé byla provedena v rámci abonentních koncertů orchestru Virtuosi di Praga a jeho hostů v Praze na Žofíně v lednu 2000 a o rok později v pražském Rudolfinu v rámci autorského koncertu Milana Svobody.

Balet Mauglí - vyprávění matky džungle podle románu Kniha džunglí Rudyarda Kiplinga uváděla naše první scéna díky zájmu veřejnosti několik sezón. Svobodova hudba k němu byla natolik úspěšná, že ji nastudovali i v zahraničí: nejprve State Street Ballet Company Santa Barbara, CA, USA (2009), dále Ventura County Ballet Company, CA, USA (2011) a naposledy také Roxey Ballet New Jersey, NJ, USA (2014).

O tom, že se návštěvníci koncertu mají opravdu na co těšit, tedy není pochyb. „Milan Svoboda je skvělý muzikant, takový, ze kterého cítíte "muzikantství" až do morku kostí. A takové máme rádi. A nejen my - posluchači samozřejmě taky. Pro ně je navíc vždycky atraktivní spojení sólisty a dirigenta orchestru v jedné osobě,” poznamenala na adresu hosta ředitelka filharmonie Jarmila Zbořilová.

Ke koncertu samotnému dodala: „Přičteme-li k tomu dva hudební náměty, které budou náplní programu - beatlesovské melodie a příběh Mauglího, jsou podle našeho názoru vytvořeny ty nejlepší předpoklady pro mimořádný zážitek.”

Reklama

Výběr článků

Načítám