Hlavní obsah

Horské krávy dávají nejlepší biomléko pro Matyldu

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě dnes je Světový den mléka. Jedno z nejlepších mlék v ČR vzniká 830 metrů nad mořem, kde leží nejvýše položená mléčná farma u nás. Farmu Příchovice naleznete v podstatě kousek od sjezdovky. V podmínkách, které nejsou zcela jednoduché, produkuje mléko, které je základem českých bioproduktů z Poděbrad.

Foto: Sylva Horáková

Irena Vodseďálková s nejstarší dojnicí v chovu - dvanáctiletou Markétou.

Článek

Minulý týden se na prohlídku vpravily nejen děti ze školy v přírodě, což se stává ostatně celkem často, ale i zástupci mlékárny, která biomléko zpracovává a další odborníci.

Lukáš Vybíral z Polabských mlékáren potvrdil, že farma Příchovice patří mezi tucet dodavatelů biomléka, ze kterých vznikají typicky české mléčné biovýrobky. Poradce pro ekologické zemědělství přímo na farmě vysvětlil zájemcům o problematiku, jaké jsou rozdíly mezi biomlékem a mlékem z konvenční produkce.

O krávy se zde příkladně starají. Mají k dispozici pastvu po část roku, osmiměsíční zima je vysoce produkčním obdobím. I během pastvy se kravám dostává kvalitního sena pro zvýšení tuku v mléce. Mimo pastvy a sena krmí též travní senáží. Bez příkrmu senem si farma produkci kvalitního mléka v takto vysoké nadmořské výšce nedovede představit. Jednotlivým kusům z chovu se věnují individuálně, jsou zaznamenány rekordy v dojivosti, 9100 litrů mléka za rok jedné dojnice.

Cesta k úspěchu však nebyla snadná. Farma v příchovcích přešla do soukromých rukou v 90. letech při privatizaci. V té době byly na farmě dojnice, které měly zdravotní problémy, ale jejich genetický potenciál byl obrovský. „To mne fascinovalo, a proto jsem přijala pracovní nabídku právě sem,“ říká zootechnička Irena Vodseďálková.

I díky ní se postupem času farma Příchovice vypracovala na šlechtitelský chov s produkcí mléka v kvalitě Q. Chovu zhruba 100 kusů dojného skotu plemene české strakaté se věnuje celkem osm lidí, kteří všechny dojnice zají jménem. Nejstarší kráva se jmenuje Markéta a je oblíbenkyní Ireny Vodseďálkové.

Přestože v roce 1996 farmu někdo úmyslně podpálil, dokázali Příchovičtí v roce 2003 za pomoci dotace dokončit výstavbu nového kravína. Dnes Farma Příchovice dodává průměrně 2000 l mléka denně, a to právě do Polabských mlékáren, a. s. Jedná se o velmi kvalitní biomléko, tudíž je zpracováváno v mlékárně ve Varnsdorfu, ale i přímo v Poděbradech do bioproduktů s etiketami, kterým dominuje kráva Matylda. Malou část své produkce biomléka prodá farma přímo ze dvora.

Příchovice leží v Libereckém kraji, kde aktuálně ekologicky hospodaří zhruba 200 ekofarem na téměř 35 tisících hektarech, což představuje 24procentní podíl na celkové zemědělské půdě kraje a 7procentní podíl v rámci celkové výměry v systému ekologického zemědělství.

Liberecký kraj je jeden ze tří, v němž se letos realizuje projekt Propagace regionální bioprodukce a spolupráce, který si klade za cíl přiblížit regionální bioprodukty místním spotřebitelům a podpořilo jej Ministerstvo zemědělství ČR. Chcete-li se dozvědět, co se s biomlékem z Příchovic děje dále, přijeďte 7.června do Poděbrad. V aule tamní hotelové školy se uskuteční seminář, tentokrát věnovaný bioprodukci v regionu Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám